Předchozí 0509 Následující
str. 506

Která hospodyně chce, aby jí slepice hojně vajec nanesly, ta čeká u dveří s hadrem a jak učitel se zpěváky dvéře zavřu, hned 3 krále smaže. Neb jak dlouho by je na dveřích nechala, kolik hodin, tolik neděl by slepice nenesly. — Kde nechají na dveřích tři krále napsány, tam budou mít obyvatelé dlouhé živobytí.

Sudoměř u Ml. Boleslave.    Jan Konopas.

Nadpis K + M + B udělá se také na dvéře a nemá se smazat dříve, až před hromnicemi, a to po velké mši svaté, jinak slepice dlouho nenesou, a to pak ještě málo.

Z Krumlovska.    F. V. Bouchal

Hoši oblečení za Tři krále napíší po zpěvu své známé koledy na dvéře světnice K + M + B. Pak podají tu křídu hospodyni a ta jde do síně, udělá tři křížky na venkovních dveřích, přijde zpět do světnice, dá hochům tu křídu a přidá několik krejcarů, aby jim přibylo „na tu dalekou cestu do Betléma". Po třech dnech jde hospodyně časně ráno, než vyjde slunce, a ty křížky smaže a to proto, aby jí slepice celý rok hodně vajec nesly.

Trhová Kamenice.    Karel Linhart.

Na Tři krále dělali svěcenou křídou kříže na všech dveřích, aby diblík neměl přístupu.

Radvanovice u Rovenska.    Jar. Valkoun.

Máš-li pihy, namaž si na sv. Tři krále před slunce východem obličej medem a jdi k řece. Jda tam, na nikoho nehleď, ani nemluv, a přijda tam, postav se proti proudu a umyj se. Na cestě zpáteční zase na nikoho nehleď a nemluv. To-li tak učiníš, pihy jistě ztratíš.

Z Táborska.@ARJ. K. Hraše.

Sůl a bobky, svěcené na Tři krále, uschovají hospodyně a když je dobytek stonavý, dávají je do nápoje, čímž prý se dobytek uzdraví. Také proto tak činí, aby nikdo dobytku nemohl učarovati.

Hoř. Počaply v Roudnicku.    Josef Vodochodský.

Hromnice. (2. února.) O hromnicích dávají se pod prahy zelené drny, aby se nedržely jedovatiny domu; větve angreštu, které začínají pučeti, zasazují se kolem hnoje, aby čarodějnice nemohla čarovati.

Z Velvarska.    Ant. Langová.

Na hromnice svěceny bývají svíčky hromničné. Když pak někdo v domě umíral, rozsvítili onu svíčku, někdo z domácích ji vzal, obešel s ní kolem lože nemocného, říkaje: „Přijmi to světlo ode mne, jakož jsi mě přijal na křtu sv." Pak obešel kolem třikráte a třikráte formuli říkal, aby nemocný lehce umíral.*) Za bouřky také rozsvěcovali hromnici. Po modlitbě evangelia sv. Jana a pod. zhasli svíčku a pustili čmoud pootevřeným oknem ven, čímž jaksi chtěli smířiti rozhněvaná nebesa. Pak zavřeli okno, rozsvítili svíčku a modlili se dále litania ke všem svatým.

V Radvanovicích u Rovenska    Jar. Valkoun.

*) Prosím za laskavé zprávy o tomto obyčeji, zvaném „obnášení". Zbt.

Předchozí   Následující