Předchozí 0515 Následující
str. 512

hořkou smrt podstoupila. (Sv. Dorota klekne.) — Kat. Vodstupte, lidi, na stranu, ať vám nedám s mečem ránu; natáhni, Doroto, krk hezky, já ti ho srazím po mistrovsky. (Srazí korunu.) — Oba. (Píseň.) Staň, Doroto svatá, kerás bula sťatá, nechtělas krále poslechnout, [:raděj hořkou smrt podstoupnout:].

Díly na Chodsku.    Jindř. Baar.

Na sv. Matěje (24. února) posílají rodiče bosé děti před slunce východem do zahrady. Ty držíce se stromu točí se kolem něho, nebo běhají po zahradě a volají: „Svatý Matěji! přines nám ourody do naší zahrady." Aneb vezme děvče menší děcko na záda a volá po třikráte: „Na svatého Matěje nese děvče pachole; kde ten hlas se obejde, všude dost ovoce bude." Aneb starý výminkám vejde do dvířek u zahrady jsa též bos a mocným hlasem křičí do korun (sevře ústa dlaněmi): „Volám, volám svatého Matěje! kde se ten hlas obejde, všude dost ovoce bude."

Bezděkov u Choltic.    Jos. Hanuš.

Na sv. Matěje jde ráno hospodář do zahrady a projde ji na kříž volaje: „Na svatého Matěje kudy ten hlas obejde, ovoce všude hojnost bude."

Českobrodsko.    Josef Kott.

Na sv. Matěje, než slunce vyšlo, musil jsem v košili a bos vzíti mladšího bratra na záda a běhati s ním po zahradě, aby bylo hojně ovoce a volati: „Volám, volám sv. Matěje, kde můj hlásek obejde, všude dost ovoce bude." Ač jsme neměli svou zahradu, musel jsem běhati našemu hospodáři, že prý si potom také něco utrhnu z ovoce. „Frantíku, křič hodně, aby to také slyšela ta švestka tam vzadu v plotě," volávala na mne hospodyně.

Z Velimska.    Fr. Nouzovský.

Na sv. Matěje z rána před východem slunce vybíhají lidé do sadu a zaklepají na každý stromek třikráte, volajíce: „Stromečku, probuď se!" anebo: „Volám, volám sv. Matěje, ať nám tvé ovoce prospěje."

Třebechovice.    Fr. Hejzlar.

(Dokončení.)

Staré zvyky z mého mládí v okolí Domažlic.

Ze zkušenosti vypravuje Marie Královcová, z Domažlic píše    Anna Kellnerová
(Dokončení.)

Když přijdou do kostela a kleknou k oltáři, dá družička ženichovi věnec z rozmariny na hlavu a když kněz ruce snoubencům rozvazuje, hledí družba i družička jeden druhého předstihnouti, vzíti věneček. Po oddavkách a mši sv.. vyjdou z kostela, družička zpívá točíc se před muzikanty:


Předchozí   Následující