Předchozí 0584 Následující
str. 531

cionálem: „Kniha písební to jest rozličné pobožné písně vybrané z kancionálu jménem nazvaného Slavíčka Rajského při službách Božích žákův šikovné, ano kantorům chorus zpívajícím při církevních ceremoniích duchovnýmu k potěšení prospěšné, vypsané ode mne Jana Františka Norberta Drašnara, kantora Doberského v lethu Páně 1737."

Zaslal mi ji pan V. S. Ponec, učitel z Černilova u Králové Hradce s nabídnutím, abych si z ní vybral, co by bylo vhod do sborníku našeho, Českého Lidu. Vzdávaje díky panu Poncovi za laskavou ochotu, kterou vedle všeho jiného tímto znova Č. L. osvědčil, podám krátkou zprávu o původu a stáří zajímavého kancionálu. Po stránce umělecké seznámil čtenáře s výzdobou kancionálu pan prof. Koula v řádcích předchozích. Připojujeme do textu několik rázovitých ukázek, jak si kreslič vedl při okrase začátečních písmen, jak je vyzdoboval. Mezi nimi vybrali jsme také inicialku B, kdež naznačen letopočet 1737, jako v inicialkách kancionálů moravských.

Kancionál tento psal a ozdoboval Jan František Norbert Draš-nar (jak se na listu titulním podepsal), „kantor doberský". Podle toho byl učitelem v osadě „Dobrá". Začal jej psáti roku 1736 a dokončil svou práci 16. října 1741. O životě jeho nepodařilo se mi zjistiti ničeho. Zemřel 1. června roku 1742, jak vysvítá světle z přípisku na přídeští: „1742 roce dne 1. juni usnul v Pánu Jan František Drašnar, kantor doberský, spisovatel této knihy...." Psal tedy knihu tuto pět let a nepřežil dlouho dokončení její.

@IO@1@

Byla to kniha patrně dědičná. Dědila ji podle roz- ; manitých zápisků na přídeští rodina po rodině, až se dosti vzácná památka tato dostala do rukou pana učitele Ponce.

Pokud se týče písní tohoto kancionálu, jsou vybírány některé ze skladeb tištěných, ze Slavíčka Rajského, jiné Drašnar asi sám skládal, používaje motivů lidových, na příkl. vánočních her, koled a pod.

Do knihy také přibral skladby zosnované nucenou učeností se spoustou jmen známých z historie a bájesloví, skladby nezáživné.


Předchozí   Následující