Předchozí 0585 Následující
str. 582

@IO@1@Skladby umělé střídají se v kancionálu s písněmi motivů lidových skladeb. Pro příklad uvozujeme „píseň na jitřní Božího narození", kde skladba jedramatisována na způsob lidových her vánočních, posavad obvyklých.

Zpívá Anděl: „Zhůru, zhůru, pastuškové, nesu vám poselství nové, že se nám Kristus narodil, v betlémském chlévě se zrodil, Bůh a člověk, Bůh a člověk".

Mikeš: „Vávro, Vávro, což to, Vávro, já myslil, že je již ráno, a ono sotva půl noci, probudil mne zpěvem kdosi, kdo jest, nevím, kdo jest, nevím."

Vávra: „Mikši, já sem slyšel ten hlas, věř mi, někdo volal nás, snad

Kuba o tom také ví, onť nám něco o tom poví, kdo jest to byl, kdo jest to byl."

Kuba: „Jáť sem sice věru nespal a na ten hlas sem pozor dal, zněl, že

se Kristus narodil, v betlémském chléve se zrodil, Bůh a člověk, Bůh a

člověk" atd.

Po výkladu andělově zanotí pastuškové: „Pročež rychle nemeškejme, do Betléma pospíchejme, Boha člověkem poznejme, jemu čest, chválu, vzdávejme, zhůru hrejme, zhůru hrejme". (Str. 57—58).

Také píseň na nový rok (str. 50—51) je dramatisována. Zpěv přerušován je hlasem jednoho zpěváka, jenž podle smyslu veršového vkládá mezi zpěv sborový otázky a poznámky. Zpívají všichni: „Rok nový běží, v jesličkách leží (jeden zpívá) ach co, co? (všichni) děťátko maly, vzdejmež mu chvály, na zemi."

Všichni: „Leží děťátko, to nemluvňátko (jeden) a kde, kde? (všichni) v Betlémě městě, jen tam pospěšte, najdete. ..."

Všichni: „Nuž, pastuškové, mějte hotové (jeden) moldánky, (všichni) hrejte vesele a jděte směle k jesličkám."

Všichni: „Sebou vezmouce mléka do hrnce (jeden) Ty Vávro, (všichni) Mikši, tvarůžky vezmi, do nůšky to dejte."

Všickni: „Třetí Bartoni, kozlátko maly (jeden) strakaty (všichni) vem stáda svého, roku nového dítěti."

Všichni: „Jozefe starý, přijmiž ty dary (jeden) ihned, ihned (všichni) kolíbej dítě, vař kaši vbitě malému" atd. —

Jak pan prof. Koula vyložil, celkem shoduje se ornamentika kancionálu Drašnarova s ornamentikou kancionálů objevených na Moravě. V. Houdek v oznámené publikaci dospívá po bedlivém vyšetření věci úsudku, že převládá tam ornament rostlinný. „Hlavně jsou to: zvonek rozmanitě stylisovaný, růžice, nejčastěji šestilistá s jednoduchou neb několikanásobnou korunou, pak velmi pěkně — jak se zdá na základě ornamentu jablíčkového — stylisovaný květ a konečně též listy a tvary hroznovité. Často vyrůstají větvice a květiny ze srdce nebo též květináčů různé podoby."


Předchozí   Následující