Předchozí 0586 Následující
str. 583

Popis tento vesměs shoduje se s kresbami kancionálu Drašna-rova, z nichž podáváme tu některé ukázky, na př. hned na prvním obrázku vyrůstají z květináčů květy zvoncovité a hroznovité. Kolem rozloženy jsou rozviliny s náčrtky ptáků. Pod. na str. 176, na str. 287, kde vedle hroznů vyčnívají z květináče hruštičky, ptáci na větvích, které po obou stranách se linou, zobají hrozny. Pěkně je provedena inicialka S na straně 290, opět se zvonečky a hrozny i květy (viz dole její vyobrazení), nebo na straně 297, kde kolem Davida, hu-doucího na harfu, rozkládají se haluzky s květy opět zvonkovitými. Výzdoba táž opětuje se na straně 354, kde jest zakončena píseň pruhem ozdobným.

Ornamenty s motivy zvířat liší se poněkud od výzdoby kancionálů moravských. Skoro výlučně volil ozdobovatel motivy ptáků. Motiv, vyskytující se také v moravských knihomalbách, t. j. obraz pelikána, jak svou krví svoje mláďata živí, v čemž spatřovala symbolika křesťanská obraz Spasitelův, znázorněn na str. 208 a v záhlaví na str. 349. Často bývá vymalován páv. Ptáci zobají buď větve, květy a ovoce, na př. na str. 214, 219, 227, 235. Jindy přináší hostii, na str. 247, nebo nese pásku se slovem „Aleluja", na str. 252, nebo na str. 263 s nápisy v zobáku: „Svatý Pán Bůh, Svatý Bůh", jindy nese srdce dva ptáci, na str. 281 atd. Jen jeden motiv odchyluje se od pravidla ; na str. 373 vyobrazeno je zvíře, neumím uhodnouti, zda je to pes či liška nebo lev.

@IO@1@S motivy figuralnými kresby mají cenu nejmenší. Prozrazují práci neumělého samouka, jenž marně se pokoušel naznačiti výraz tváře, přiměřeně vyobraziti záhyby a řasy roucha, načrtati pohyb a ruch jednotlivých skupin. Dovoláváme se na př. kresby ukřižování Páně na začátku, nebo

na str. 359 vzkříšení Páně, na str. 383 opět ukřižováni Páně, na

str. 389 obraz Panny Marie.


Předchozí   Následující