Předchozí 0587 Následující
str. 584
Tím asi vylíčen stručně význam kancionálu Drašnarova. Kancionálů a modlitebních knížek, podobně vyzdobených lidovým uměním roztroušeno je snad více po Čechách. Prosíme za laskavé zprávy o všelikých zjevech tohoto druhu, za popisy části textové, zejména však za náčrtky výzdoby českých knihomaleb.    Dr. Čeněk Zíbrt.

O živočišných „pochoutkách" pasáčků na Mor. Slovácku.

Píše J. Klvaňa.

Sotva že vlaštovky ze zámořských krajů pod doškové střechy slovácké se vrátily a veselým štěbotem svým návsi dědinské oživují, počíná v našich venkovských školách, často sebe lepších, obvyklá jarní „revoluce".

Revoluce je ovšem nekrvavá a dosti tichá a záleží hlavně v tom, že pozvolna se začnou místnosti školní, v zimě často tak naplněné, že děti i po zemi sedají, víc a více prázdniti a ani domluva učitelova ani přísné pokutování rodičů od úřadů školních školy již nenaplní, leč 50% školní mládeže.

Začíná pastva! Od chvíle té žije naše Slováče zcela zvláštní život, ať nedím polodivošský, žije přírodě a vedle toho trochu kamarádstvu pastevnímu. Přál bych Vám slyšeti ty výklady přírodopisné, jimiž mne malí slováčtí žáčkové při přírodopisu v první gyrnna-sialní třídě překvapují! Podivili byste se všemu tomu. Já bez obalu vyznávám, že mnohé věci — dovoluji liberálně každému, aby mně v příhodné chvíli zkušenosti své přírodopisné vyprávěl — jež mně takový bývalý pasáček, nyní gymnasista, o různých přírodninách sděluje, sám jsem neznal, nikde o nich nečetl, nikde neslyšel. Co jeden na pastvě neví, ví druhý a za nějaký týden není „pochoutky", kterouž by z přírodnin po ruce jsoucích všichni nebyli okusili.

Vajíčka slepičí, jež mladí lotříci doma pozvolna „na-šetřili" (!) nebo náhodou někde pod hambalky ve slámě objevili, jsou jim jídlem královským, jakkoliv dosti obecným. Je-li jich málo, vypíjejí se jednoduše na syrovo. Když však Matúš, Jan a Pavel „našetří" vajíček více, „našetří" Jura také kus slaniny mamičce, Tomáš donese hrnek a sůl a všichni dohromady „usamí" někde v zátiší nejvý-tečnější „škračenicu", po jaké se kdy pasácká ústa oblizovala.


Předchozí   Následující