Předchozí 0588 Následující
str. 585

Někdy jako praví labužníci schválně rozmanitost v pochoutkách přichystají. Na Štítné jsou největší páni! Tam v lesních mýtinách často se pase a tu je času dosti chytrým způsobem upraviti oka a vějičky na kvíčaly, z rána chyceným krčky zakrucovati a k polednímu panskou hostinou se častovati. V rovinách spokojují se pasáčci vrab-číky. Ptáčci jedí se ovšem vaření, neboť pečení „na rožni" celkem mládeži nadějné neznámo. Ale přece zase dobře zná brať pasácká předchůdce rožně — prut, na němž se kořist nad ohněm „opěká".

A co všechno se na prutu upravuje! V Dolněmčí na př. pí-skořů nachytají a na rozpáleném plochém a pomaštěném kameni anebo na prutech k jídlu upravují, ve Snovídkách velkého slimáka lesního podobným způsobem pekou. Ano slimák jest i našim pasákům pochoutkou a hlemýždě zahradního nejen velcí páni z Ulmu a ze Švábska si za mls dovážeti dávají, nýbrž i mládež naše jako pochoutku v době pastvy upravuje. A to hned několikerým způsobem! Patrně nejcivilisovanější vřelou vodou hlemýždě ze skořápky „vypaří" a pak uvařeného nebo na másle upečeného — zase na kameni — jedí. Naprosto divošským zdá se mně býti pečení celého slimáka nastrčeného na prutu. Velmi zajímavě připravují slimáky v Ku-dlovicích. Zadělají je cele do bláta a pak zase nastrčené na prutu pekou.

Žabí stehýnka, a to na horkém kameni pečená, také tu a tam na pastvě se jedí, rovněž jako raci ve slané vodě vaření. Obojím však v jiných okrscích jako něčím ošklivým, k jídlu se nehodícím, pohrdají. Kromě pískořů, jež mládež z pravidla do košů chytá, pasáci zřídka jiných rybiček si všímají. Za to tu a tam „vy-lívají" vodou, již třeba v širácích nanosí, sys1y z nor, aby zmocnivše se jich z masa jejich pochoutku si připravili. Játra syslí uschovávají na jídlo těm, kdo mají „vlčí mhlu". Lékařství proti ní prý bezpečné. Na našem Slovácku máme mnoho okrsků syslařských, t. j. takových, kde syslové se jedí, hlavně od pasáčků se zvláštní zálibou. Ovšem že okrsky ty často posměchu jsou na pospas vydány, jak viděti z popěvku z okolí Bzence:

V Domaníně na vršku

visí sysel za nožku.

Písečtí se sběhli

a sysla jim snědli.

Abych snad někdy nebyl bit, neuvedu raději naše syslařské vsi jmenovitě. Ale jest jich několik, které tvrdí, že maso syslí jest jako králičí. Nemohu ze zkušenosti vlastní potvrditi. Kromě syslů patří ze čtvernožců ke kořistem, sice vzácnějším, veverky, jichž u nás při lesích dubových a bukových hojnost, ano i ježci. Ježci mají prý rovněž jako veverky velmi chutné maso. Srst ostnitou — ježovinu


Předchozí   Následující