Předchozí 0607 Následující
str. 604

Co zpívali a rečnovali staríček Janišů o chozeni s tabákem.

Ze svých zápisek podává Karel V. Prokop.

Staríček Jan Janiš majú 70 let ... Ale rtech radš sami rečnujú. „Tož povídejte, staríčku, něco o těch „obrajtech" *), jak jste je proháněli."

Staríček mají ještě výmluvu: „A já to tak smetu dohromady všecko." Přece však se za chvíli rozpovídají. „Chodiliť s tabákom" č. „švercovali" sedem roků. Chodívalo jich až 40 společně; tabák (listový) kupovali v Novém Městě (nad Vahem). Každý nesl v „nošce" ze 4 kolův udělané svázaného tabáku přes 40 „funtů". Kupovali funt po 2 groších a prodávali chlapům doma nebo „na Ha-nákoch" po 14 groších.**)

O „pěsničku" není staríčkovi nikdy nouze. Pronese-li sám nebo jiný v rozhovoru slovo, kterým pěsnička počíná nebo které mu ji připomene, spustí hned. Na př. zmínku „o Hanákoch" :

Aj děte, vy granci,

hore ke Vsetínu,

já pudem s tabákom

na Novú Dědinu.

Aj, čo me ošidila,

Málka na Slovákoch,

já si to natáhnem

zejtra na Hanákoch.

Do Uher chodili na Uherský Brod, Nivnici, Korytnou, Stráň „u hranice na moravské straně" ; zde „byly kasárně hrubé" a v nich obrajti. Těm se vyhnuli z daleka. Za hranicí šli „na Léskový" a Nové Město. Zpět pak „doví kady" — jak daleko je totiž obrajti zahnali, a třebas i rozprášili až k Drítovni a k Suči.

Dokud byli v Uhrách, neměli z obrajtů strachu, ano časem si jich i všelijak dobírali. Na příklad. Kdysi v Novém Městě v hospodě si vázali na dvoře tabák na cestu; bylo jich přes 30. Nedaleko stál finanční strážník a díval se na ně. Kterýsi ho chtěl pokoušet a pravil druhým: „A já mu zazpívám pěsničku" — i spustil:

Měl sem sedm peňázů,

propil som ich do rázu —

tri som propil, štyry mám,


*) Obrajt, financ, granec — Oberaufseher, finanční strážník. **) Pisateli není známo, že by někdo byl posud psal o těch, kteří „chodili s tabákem", t. j. pašovali jej z Uher; snad tedy nebude na škodu upozornění na zjev, který zajisté také v jiné krajině se vyskytoval, a na zvláštní druh „zbojnických" písní sem spadající.

Předchozí   Následující