Předchozí 0356 Následující
str. 327

Dievčatká sadia fial'ky (Cheiranthns ammus) len v taký čas, keď ide mesiac do plna: aby boly plné t. j. malý kvet hustý lebo plný. Pri sadení naberú si plné ústa chleba, a aby fial'ky červený kvet malý, musí si dievča pichnúť lebo zaveraí do prsta a tak trošku krve pustiť, potom čaká na isto plné, červené kvety na fialke. To, že je mesiac najvätší lhár, lebo keď ukazuje ( (= crescit): v tedy sa práve menší; a keď ukazuje ) (= decrescit): vtedy sa vätší: nepovstalo u pospolitého l'udu, ale som to počul vel'mi dávno od jednoho latináka.

Podruzi a životnící na osadě brložské.

Podává prof. T. Planský. @P@I.

I.

Starobylý a jinde již neobvyklý poměr trvá mezi sedláky, podruhy a životníky na osadě brložské, která náleží z části ke krumlovskému, z části ke chvalšinskému okresu.

Podruzi jsou bezzemci, kteří po jisté doby roční pracují sedlákovi, ale nedostávají za práci žádného platu peněžitého, nýbrž jen byt „v chalupě", stravu, když pracují u sedláka, a určitý svůj podil z úrody některých plodin z pole sedlákova.

Za dřívějších dob rodina podruhova na „živnosti" (usedlost selské), na níž vznikla, obyčejně vydržela, pokud sama trvala; jako na živnosti tak i „v podružství" syn po otci nastupoval, pracoval, stárnul, umíral. Málokdy se podruh stěhoval na jinou živnost, ze vsi rodné do jiné snad nikdy. Za doby nynější stěhování jest častější, ale přece mnohý podruh dlouhá léta vydrží u sedláka jednoho. — Stěhovati se může podruh každého roku jen o sv. Jiří, ale výpověď dáti nebo dostati musí asi osm neděl před tím. Podruhů sedlák nenajímá, jako chasu, nýbrž podruh si „uprošuje" podružství u sedláka. Asi dva měsíce před sv. Jiřím podruh, a to i ten, který již od dřívějška jest „v chalupě", i ten, který nově se míní přistěhovati, přijde „do sednice" sedlákovy s hlavou odkrytou (kdežto jindy nesmeká než při modlitbě a při jídle) a uctivě prosí hospodáře: „Pěkuě vás prosím, hospodáři a hospodyně, jestli byste mě tu u vás zase měli." Nově se hlásící prosí: „Pěkně vás prosím, hospodáři a hospodyně, jestli byste mě sem k vám vzali do podružství."

Přijetí do podružství zabezpečuje podruhovi i jeho rodině živobytí, za dob dřívějších pak tím bylo důležitější pro mladé muže, kteří se chtěli ženiti a neměli vlastní chalupy. Podruhův syn totiž


Předchozí   Následující