Předchozí 0345 Následující
str. 291

az trzetina nwrze, k tomu X. fikow prziczinie neb czukru neb medu, a to pii rano a u weczer."

Že tento universální recept byl asi velmi oblíben a rozšířen, vysvítá nejlépe z toho, že v kodexu vyskytuje se ještě jednou, a to jakožto základní součást složitého dryáku, jak uveden je níže, jakožto prvý recept souvislé sbírky českých předpisů na zadní straně listu 64.—68.

„Syrop proti wsselikemu neduhu a pokazylosti wnitrz człowieka. Wezmi ssalwigi, yzop, koprziwu hluchu a bukwiczy czerwenu, warziz to wssechno spolu a k tomu prziczin omanu, czot se zda, wezma swrchu-psanych wieczy každého s hrst a prziczin k tomu anezú selziczku; setra uwarziz to wsseczko spolu w piwie psseniczne, przilige wina mało aneb wtyzanie*) a zwarze dobrze y sczed a wloz hrzebiczkuow w to aspoň czwrtci a to pii przed obiedem a mozess i s ffiky warziti, gestii ze by ge mieti mohl; a to pro lepsie chut. Aneb prziloz czukru a pii ten syrop y u weczer, nebt welmi uziteczny gest.

Syrop pro obmiekczenie ziwota. Wezmi peliniek, balssan, celidonii, lebedku czerwenu, yzop, ssalwigi, warziz to v wodie a potom prziczin medu lziczy neb czukru, a to pii z tepla.

Syrop proti tiezkosti w prsech. "Wezmi yzop, hluchu koprziwu, brotan, lebedku czerwenu, czelidonii, pelyniek, osladycz, lekorziczy, koproweho semene, kminu polského a kminu kramného, anezu; warziz to wtyzanie a prziczinie czukru pii rano a weczer. Proti zawratu: Castorium et juniperum, coque in vino et láva cum illo caput.

Zawrat w hlawie. Najprw przichazie z hniewu, druhé z welkeho smutku, trzetie od welikeho piti wina sylneho, cztwrte od smilstwa ne-smierneho. K tomu wezmi czernobyl a polyniek, a to spolu warz w sylnem ocztie, a tiem teplým hlawu myti. Potom ruchu w tom omocze vobinuti hlawu a to spomoz.

Ktoz miechirz porusseny ma, ze nemoz wody držeti, bud muz nebo zena. Wezmi czyczwar a zazworu, dluhy peprz, siarczek, yablecznik neb psosorz, listi iahodowe, to wsse warz v winie, a gehlu kradenu, to gest lepssie nez gina a gi konecz sehni wssii a wloz gi w to lekarzstwie a tak warz, at para wen negde. Pigz to rano a weczer, muz neb zena neb diewka, ale pacholeti klad gehlu rownu, klad gi neshybage at tez pii. A druzy przicziniegi prowazku kusek urzezicze iako k tielu boziemu zwonie od toho zwoneczka. A to zkusseno gest. K temuz vezmi mozk zageczii a maz dasnie dietieti. K temuz. Wezmi semenecz ozymy, ten trzii s winem; to procedie nemocznemu kaz wsiesti wlad a rozpalę truosky od kowarze wywrzene leyz to wino na ty truosky; tiem nemoczny at se poti a tea pot ruchu czistu suchu s nieho trzieti a když z tee kádi wynde at iabla peczena gie naczpana ssaffranu, a tak magi peczena býti; werbena s winem warzena a pita teez spomáhá.


*) Ptisana, odvar ječných krup. Již staří Řekové s velikou zálibou užívali ptisany v horečnatých nemocech, připravujíce ji z rozdrcených zru ječných a pijíce ji bucT zcezenou nebo i se ssedlinou.

Předchozí   Následující