Předchozí 0346 Následující
str. 292

Take k hlawie. "Wezmi koprowe semie, zetrziz gie na prach, przi-cziniz medu a czukru. To gest rano a weczer; y oczima zdrawo gest a twarz tiem mládne.

Ku porussenie miecliyrzu gesstie wezmi bobek nowy, galgan a ssal-wigi a rútu, to spolu warz w cziste syrowatcze za puol dne a kypieti neday, to pii rano a weczer.

Ku poczisstienie prsuom vezmi yzop, oman, benedict, bobek, leko-rziczy, warz v wodie dobrze a prziczin strdi a pii to.

Proti strielom w hlawie. Wezmi jalowecz a ten s winem welmi dobrze zętrzi a potom vezmi ty wdoleczky, z nichzto wodu rozenu pale, naloziz na to jalowcze s winem trženého, a to klad na hlawu na nocz niekolikrat, a tot spomoz neb gest to wiecz skussena.

Yran + kyran + kyryan + kastagan + kastaffan + storklet.

f Iron f kyron f kyryon f karpadon f karpado f strebe f Ista nomina dantur contra morsum canis rapidi (rabidi) scripta in libeta eciam in pane vel in caseo." *)

Následuje pak řada latinských předpisů proti horečkám, bolestem ve varlatech, proti rakovině, předpisy o přípravě různých léčivých vodiček a pod., a řada ta se končí na listě 75. českým předpisem proti neštovičce na oku.

„Item komuž nesstowicze na oko naskoczie, wezmi krteczne korzenie, drziz ge w uštech w zubiech na tee stranie, na kterez stranie to bolenie gest w ocze od nesstowicze."

Jos. Vlast. Kamaší v Kačeři roku 1827 při zpěvu písní národních.

@PP@Vzpomínka při památce stých narozenin Kamarýtových. Podává P. J. F. Zítek.
Vzpomínka při památce stých narozenin Kamarýtových. Podává@A@P. J. F. Zítek.

Pilným pomocníkem při sbírám národních písní českých byl Fr. Lad. Čelakovskému Josef Vlastimil Karnarýt, jehož sté narozeniny právě slavíme**) a jeliož vyobrazení do textu připojujeme. Srv. rozbor jeho sbírky národních písní duchovních, P. Váša, Č'. Lid, VI. č. 1., 2. O tom jest mnoho dokladů ve „Fr. Lad. Čelakovského Sebraných listech" ;

tamtéž, str. 204—205, podává Kamarj čelakovskému zajímavou črtu ze sv sběratelské činnosti, když v říjnu rok 1827 mezi jiným píše následovně : „Na vštivil a viděl jsem Bechyni, Tejn, Vor lík, Velešín, Krumlov, Blansko! Mei štein! Zlatou Korunu. Musím ti moi cestu něco zevrubněji popsati. Do Kloko přišel, jak tobě známo, Vacek (Fr.


*) Srv. Č. Zibrt: Kouzla a čáry starých Čechův. Pam. arch. XIV. str. 303. **) Kamarýt narodil se dne 21. ledna 1797 ve Velešíně. Srv. můj článek ve Světozoru, 1897, č. 10.

Předchozí   Následující