Předchozí 0033 Následující
str. 2

Činíce uctivost, klobouky a biryty s hlav snímali a „smýkali". Pro nesmeknutí vznikaly na obou stranách takové někdy mrzutosti jako dnes; žalováno, že ten onen „děkuje skrze zuby a klobouku nesnímá".

Tykání městských lidí mezi sebou řídilo se týmiž zvykovými pravidly, jako pozorujeme dosavad na venkově leckde. Kdož cenili sebe na stejném stupni společenském, říkali sobě ty; koho cenili výše, či, jak tenkrát říkáno, „kdo byl lepší", toho oslovovali slovem vy; vyšší pak dolejším vždy tykali. Za dolejšího nebo podlejšího pokládán v témž stavu či stupni společenském ten, kdo nebyl samostatným hospodářem, mistrem. Syn náchlební a dcera, ať staří jakkoli, oslovováni byli i od cizích hospodářů a mistrů „ty", kdežto samostatný hospodář měl vážnost při oslovení. Muž ženě, oiitěl-li ji ctíti, také vykal. Se slovem „vy" souvisel mnohočet ve výroku; říkalo se: „Abyste, pane sousede, zdrávi byli." O „tykání" bylo hádek za všecken čas v městech dost. Na příklad Václav Krocín, konšel, jemuž zcela zbytečně připisuje se zásluha o mramorovou kašnu ze Staroměstského rynku barbarsky odstraněnou a zničenou. Ten pán dovolil si kdys roku 1583 paní z Vlkánova tykati. Její muž ihned osopil se na Krocína: „Netykejte jí, děvkou u vás nebyla!" 4) Nadutost erbovní jeví se v příhodě Jana Janáka z Víčková roku 1578 Nějací koníři mu tykali. On jim za to nadál a pravil: „Kde jsou se tomu ti troupi učili, aby lepším, nežli jsou sami, tykali?" 5) V Litomyšli se r. 1589 bránil jeden tykání těmi obhroublými slovy, kteráž slýchati podnes. Byl to soused Václav Odr; volá na něho Kopřiva slovy: „Pojď sem, mám s tebou něco mluviti!" K tomu Odr: „Což mi tykáš, co sem s tebou svině pásl?"6)

O srdečnosti našich měšťanů psáno začasté. Zvávali se k sobě při kde které příležitosti. „Chodili k sobě na radovánky" nebo na „dobrou vůli". I k šestinedělkám sbíhaly se paní „na radovánky".7)

Host proveden ze sednice aspoň do síně, do mazhauzu. Pustiti hostě bez doprovodu byla nevážnost. S lepším hostem vycházel hospodář až do ulice. Byl naproti tomu zdvořilý zvyk hospodáře vraceti, nepouštěti ho daleko; zvyk tedy dosavad užívaný. Hospodář se také omlouval, nechtěl-li jíti s hostem tuze daleko. Koku 1581 praví kněz Jan v síni: „Jižť dále za vámi nepůjdu!" A pan Jakub odvětil: „Zůstaňte již a buďte pánu Bohu poručeni!"8)

Se srdečností doby souviselo, že si měšťané a měšťanky k rozličným příležitostem posílávali „pocty" ; poctou bylo jídlo i pití všeliké. V dědictví po Barboře z Prachňan v Kutné Hoře jest r. 1512 dvakrát řeč o konvici veliké, „jako v ní poctu posílají".9)


4) Archiv pražský č. lOíiO. 327.
5) Archiv pražský č. 1121. Fol. F. 22.
6) Archiv litomyšlský, kn. svědků č. 120. 45.
7) Archiv pražský 1046. 123.
8) Archiv pražský 1121. Fol. F. 159.
9) Rezek. Dačický I. 361.

Předchozí   Následující