Předchozí 0034 Následující
str. 3

Mimojdoucíbo volávali známí pitelé, sedící před krčmou nebo hospodou, „na poctu". Za poctu bylo děkovati a nejmoudřeji bylo napiti se. Děkovávali tím smyslem, jako dnes se říká: „Děkuji, jako by se stalo!" Říkali: „Děkujemť, milý tovaryši, jako bychom všecko vypili."10)

Časté škádlení jedněch druhými se přiházelo. Jedno ze škádlení mí-válo jméno „vésti na opice". My tomu říkáme dělati si z někoho blázna, vyvésti ho aprílem. V mělnické knize jest r. 1579 zpráva o Maruši, cho-vanici paní Hronkové, že „sedávajíc před domem na vopice vyvedla hospodáře Víta a zavolala ho, když měl nejpilněji něco v krámě prodávati a když k ní vyšel, ona mluvila: Cos chtěl ? Někdy se rozhněval, někdy šel mlče od ní." 11) Zvláštní as pohled byl na lidi leckde v ryncích i kol města po zemi sedící, kteří s chutí a vášní o peníze hrávali v kostky, v karty. Hráli „kupování" čili „kupeckou" nebo kupecky nej-častěji. Hráli také „víčka" a jiného způsobu hry, o nichž Zíbrt svého času zprávy podal. Eozumí se, že se pro hru velmi zhusta seprali a že s tím rychtářský úřad míval svoje soužení. Ani se nedivíme, že již roku 1503 usnesli se konšelé: „Co se plavců okolo měst pražských dotýče, ti aby kaženi byli, a rychtářové obou měst aby rozháněli všecky hráče a brali je do vazby." 12)

Naši staří tuze často se dušovali a přísahali. Služka Maryana mluvíc r. 1578 o nevelikou věc křičela: „Dosahám pánu Bohu, co vím a žádný mne s toho nesepře!" 13) „To beru k své víře a duši" je frase obyčejnější, nežli „dosahám". Šlo-li o velikou zlost, nejedni přísahali mstu klekajíce kdekolvěk. Třeba na tilici. Víme o jednom vzteklíkovi, že sňal kříž se zdi, položil ho na zemi a kleknuv přísahal, že svého klevetníka zabije. 14)

Zvláštní — a tušíme že cizí — zvyk to byl, když někdo chtěl s druhým v souboj jíti nebo se s ním práti, že sukní nebo pláštěm sobě ruku obvinul. 15) Už to obvinutí samo, to osukování platilo za výzev, za pobídnutí k souboji. Jak si ruku osukoval, již dráždil, vybízel a již již byli v sobě.


10) Archiv pražský č. 1046. 117.
11) Mělníc, kn. č. 28.
12) Archiv pražský 2133. 22.
13) Kn. arch. pražsk. č, 1121. Fol. 2.
14) Tamže. 1066. 113.
15) Miscell. zemsk. desk 71. 214.

Předchozí   Následující