Předchozí 0060 Následující
str. 29

Svatý Michale archangeli a církve svaté strážce, k Tobě Čechové volají jsouc hrůzou přestrašeni, zažeň draka dychtícího, krev křesťanskou žíznícího, mečem kralujícího.

Svatý Václave kníže ^ náš a slavný mučedlníče, pomáhej vojsku našemu a chraň tvé země české, nedávej dědictví tvého, národu katolického, lidu tvého věrného.

V pohánění zavedeni od tyrana zlostného, odvrať krve vylévání, skrze meč ukrutného, upros pokoj církvi naší, ať v skutcích našich svatější zůstane po všecky časy.

Všichni svatí pomáhejte u knížete pokoje, ať dědictví své zachová, zazené války boje, bychom v pokoji na zemi svatý, svatý zpívali: na věky jej chválili.

Otisky křížů ve stromech a pověsti o nich.

Podává Dr. Čeněk Zíbrt

I.

Redaktor pařížské Eevue des traditions populaires, P. Sébillot, uveřejnil v tomto sborníku stať o kříži, jenž byl nalezen r. 1567 ve stromě, jakoby byl tam vtlačen, vyřezán, a připojil k tomu podrobný výklad, co se rozprávělo o tomto zvláštním zjevu přírodním.1)

Byv upozorněn touto statí Sébillotovou, věnoval jsem pozornost několika podobným otiskům kříže ve dřevě, jež jsou vyloženy ve sbírkách Musea království Českého v Praze. Z nich zajímavý je zvláště kříž dvojitý z Kutné Hory, darovaný od magistrátu tamějšího Museu národnímu hned na začátku tohoto století, r. 1822.

Li


1) Impression rairacúleuse du signe de la croix en im arbre au pays de Bretagne au diocese de Kennes, Revue des traditions populaires, Paris, 1897, XII., č. 4—5, str. 280—281. Vyobrazení z knihy: Belleforest, Histoires prodigieuses, 1581, III. f. 321. Vyobrazení toto otiskujeme na str. 33.
2) Vyobrazení a popsání v polínku třešňového kmenu 1. 1745 v Hoře Kuttny 16. února ze zahrady všech svatých od jakéhosi Konráda, rozeného Mošk-vana, uťatého, domů přineseného a při rozpoltění.nad stýblo hloub jako do dřeva blíž jádra samorostle spatřeného kříže, kterýž do schránky

Předchozí   Následující