Předchozí 0086 Následující
str. 55

38. Panenko M a r i jo, milostiva, smiluj se nade mnum u svého Syna, opatruj mě ode všeho zlého ve dne i v noci a buď mi na svate pomoci při moji poslední hodince smrti. Z Malé Lhoty.

39. Slunečko zašlo, půjděmy spáti, mušímy Matičce dobru noc dáti. Dyž buděm spáti, rač při nas stati, Matičko s Ježíškem opatrovati:

Z Hlučína v pr.' Slezsku.

40. Před sochou neb obrazem P. Marie, a) Pochválen budiž o M ar i jo, matko Boha Syna, pozdravena budiž o Marija nevěsto Ducha sv., zdrávas Marija. Z Chvalikovic.

41. b) O Marija, ja Tebe pozdravuju, jak Tě archanjel Gabriel pozdravil, dyž Ti to nebeské pozdraveni přiněsel. O Marija, račiž tež mi dáti, aby Tve ditě Ježiš v hodinku smrti milostným vůdcem mi býti, ráčil. O Marija, ja Tebe ještě jednúc pozdravuju na 33 tisíc milionrazů: Zdrávas Maria! Z Chvalikovic.

42. Svata Anna sama třeti, opatruj mě, tatíčka a matičku a nas děti. Svaty Jene Nepo mučky, ochraňuj nas od -hanby všscky.

Z Krásného Pole.

43. Barborko svata, pro Kristovo jméno sťata, tato modlitbička ať je od Tebe přijata, neb bez Tebe — těžký přistup do nebe. Nědaj umřiť bez pokání, Těla Krista píijimani, v tu poslední chvilenku, chraň a vypros ščastnu hodinku! Z Vávrovic. ¦

44. Svata pani Barborko, rozena nevěsto Páně, duše ma, tělo me, budiž Tobě svěřené, jak v životě tak i smrti pomáhej mi od úzkosti, milostiu svojum, před smrtiu mojum, rač mě zaopatřit Svatosťum ve-lebnum. K Bohu rač za mě prošiti, bych mohl v milosti Boži umřití. Zlého ducha pryč odháněj, mi pornahať nepřestávej, ochraňuj od pekel-nosti, a přiveď mě do radosti. Dyž se duše s tělem luči, do Tvých ruk ať se poručí. Ze Slavkova.

45. Svata pani Barborko statečná, od Tebe jest prosba věčna. Nedej umřif bez zpovědi, ani Oběti Oltařni. Přijmi dušičku spolu tělo, aby s Tebum misto mělo u Boha večnoho bez trápeni, přijmi dušičku mu ku spaseni. Z Jaktaře.

46. Svata pani Barborko, milá patronko, račiž Ty tež při mně stať, dyž ja budu nmirať, abych náhle neumřela, abych byla Yolebnum Svatosťum zaopatřena, od zlých duchů osvobozena, a k životu věčnému přivezena skrze ščedrosí Pana našeho Ježíše Krista.

Z Kravaře v pr. SI.

47. Svata pani Barborka ráno stávala, do knih hleděla. Co tam viděla? Svatu monstranciji, svíčky při ni hořely. Anjele zpívali, dušičku měli. Komu ju dali? Panence Mariji. Panenko Marijo, nědaj 'ke mně zlému duchu přistupiti, dyž ja budu umírati, přistup sama se svým Synem,

_až na věky věkův. Amen. Z Čabysova.

48. O muj svaty V a 1 e n t i n k u, račiž mě Ty opatrovat od chro-moty, od slepoty, od „těžké nemoci" (padoucí nemoci).

Z Milostovic.


Předchozí   Následující