Předchozí 0145 Následující
str. 90

níinu lesu, k severu Pšované, dvojí Charváti, Slezané, Třebované, Bobo-rané, Dědošané. 2)

Otázka jest, kam který kmen položiti a vymeziti jeho hranice. K tomu pomůckou bývá domněnka, nedokazatelná, však pravděpodobná, že potomní zřízení církevní shodovalo se s dávnějším politickým, že archi-diakonaty alespoň poněkud kryjí se s územím kmenovým. Někde vskutku je shoda, někde však obtíže.

Na severních hranicích dva kmeny jsou dosud záhadou, totiž: L e-múzi a Charváti.

1. Letnúzi.

Kromě listiny z r. 973 jméno Lemúzů nikde se nevyskytuje, leda v názvu vsí Limous u Č. Brodu a Límuz neznámé polohy na Ěepicku v Prachensku, jakž uvádí Palacký v Popise král. Českého. Že by Mužský vrch u Hradiště Mn. slul snad původně Limuzským, je nefilologický nálezek některého lokálního dějepisce.

Starší historikové nemají za jiné, nežli že sluší klásti Lemúze do poříčí řeky Běly, tedy před Děčany a Ljutoměřice, na odpor listině. Aby skok ten vysvětlili, přijímají zmatek v textu a pomáhají si hypothesou, že všichni ti tři kmenové sousední tvořili druhdy plémě jednotné, zvané Lemúzy.3)

Pšovanům čili Srbům vykazují se sídla v krajině mělnické na východ až za Boleslav ML, na sever až k vrcholu Ještěda. 4) Charvátům končiny odtud na východ.

Mínění o přebývaní Lemúzů na řece Bělé sotva asi lze míti za dostatečně opřené, třeba-li na podporu jeho vkládati odvážně chybu do pramene a pouhou domněnku. Zejména, možno-li vyhledati řešení jiné, méně násilné. O to pokusil se prof. Aug. Sedláček. 5) Praví, že Záhoštsko, poříčí horní Nisy za Ještědem, pozdější Žitavsko, od pradávna náleželo k Čechám, a tu prý, podle přirozeného sledu, bydlili Lemúzi. Proti tomu namítá se a) že „media silva" značí nejen les, i hory, tedy též rozvodí. Byl-li kmen Lemúzů na Nise za Ještědem, pak rozvodím mohou býti jen hory Jizerské — a není místa tu na hranicích pro Pšovany, b) že v krajině záhoštské neznáme starých sídel. Mínění ta stůjtež na své váze. Ale snad možným je výklad ještě jiný, jenž hepříčí se těmto námitkám:


2) „Termini autem ejus occidentem versus hii šunt: Tugozc, quae tendit ad medium fluminis Chub, Zedlicane, Lucsane, Daciane, Lutomirici, Lemuzi usque ad mediam silvam, qua Bohemia limitatur. Deinde ab aquilonalem liii šunt termini, Psouane, Crouati et altera Chrouati, Zlazane, Trebovane, Boborane, Dedosesi, usque ad mediam silvam, qua Milcianorum occurunt termini" zní slova listiny, stručné a skoupě oznamující nám jme'na a sled plemen českých na západním a severním pomezí. Erben, Kegesta I. 73.
3) Kalousek, 1. c. Lippert, Socialgeschichte Böhmens 1896, str. 85.
4) Naposled Píč, Mužský a jeho okolí v ohledu archeologickém. Památky arch.
XIV. 357 a dále. 5) O ustálení hranic mezi Čechami a Lužici. Č. Ö. Musea. 1892, str. 238. -

Předchozí   Následující