Předchozí 0148 Následující
str. 93

Tam, kde končí Brdy, počínají nepřetržité lesy, dosud velmi řídce osídlené. Táhnou se v šířce několika hodin míle daleko k západu. Lesy ty poč. 13. stol. náležely ještě komoře královské, byly tudíž pradávné.

V končině té jsou města Kuří Vody, Bělá, Dokzy a vsi Křupá, Jezvé, Židlo, Rokytná, Strassdorf, Vrchbělá, Podbezdězí a hrad Bezděz. Strassdorf jest ves patrně nová. Kuří Vody založeny jsou jako město Freistadt po r. 1249 Hynkem z Dube, jenž založil i ves Křupou a Chlum. Dokzy vysazeny jsou na mýtě v lese královském r. 1264 od Němců Hertwiga a Konráda. Bělá, pův. N. Bezděz, přenesena na místo nynější až r. 1338, byvši založena asi r. 1293 na místě nynějšího Podbezdězí pod Bezdězem. 1) Vsi Jezvé, Kokytná, Židlo půdorysem ukazují na základ nový podle práva purkrechtního, založeny byvše na zboží kláštera hra-dištského.2) Hrad Bezděz pak vystaven byl asi koncem 12. stol. a spravován kastellany knížecími. Vrchbělá slula původně prý Dlouhou Doubravou, což zase svědčí o místě v lese. 3)

Tedy o všech" osadách dnešních lze ukázati více méně jistě, že neexistovaly u věku X., ale na místech jich šířil se starý hvozd. V západním pak jeho kuse až k nynějšímu Jestřebí prostupuje podnes skalí pískovcové, t. zv. Kummergebirge, mezi Dokezskými rybníky a Ploučnicí, rozervané, těžko přechodné.

I lze podstatně za to míti, že v dobách staroslovanských hvozd byl tu všude divokým pralesem, snad mnohem rozsáhlejším ještě nežli nyní. Je těžko připustiti, aby obapol hradby tak širé sídlil kmen jediný. A tak přirozeným chodem dospíváme k výsledku, že prales ten tvořil pomezní hvozd mezi Pšovany, Charváty a Lemúzy. Vskutku prostředkem lesů bělských a dokezských právě na rozvodí běží i pohraniční čára starých děkanátů kameneckého, hradištského a jablonského.

Umístěním Lemúzů do Jablonská nevylučují se Pšované od pomezí, neboť přiléhají mezi Bělou, Kuřími Vodami a Hradištěm ke hvozdu, běžícímu až k Ještědu, hranici zemské.

(Pokračování.)


1) Sedláček, Hrady X. 9, 10, 22, 26. H. Jireček. Vzdělání a osazení pomez, hvozdu. Poj. Král. spol. nauk ř. VI. d. 12. Pr. 1884. str. 22. Že ves Chlum byla v rukou Hynka z Dube ve 13. stol., je ve sporu s udáním ve Hradech X. 210 podle listiny Erb. Reg. I. 622, kdež prý Bolemila, choť Bavorova, darovala r. 1225 řádu sv. Jana v Dubě — Světlé — vsi Loukovéc nad Jizerou, Březinu, Chlum, Koryta, Lštění a Lazec. Opravdu je udání to mylným. Sice první čtyři vsi leží u Jizery blízko sebe, ale Lštění a Lazce není v širé krajině, Březina pak náležela vždy cisterciákům hradištským. Již pouhé jméno dárkyně, comitissa uxor Bavari, vede do jižních Cech, do krajiny rodu Bavoroviců. Tu shledáme všecky ty vsi, až na jedinou, na panství krumlovském: Chlum u Kremže (Pal. Popis č. 261), Březí (Freyles 284) snad je Březina, Koryto (bud 105 nebo 117), Lazec (206, nebo La-žiště 127), Lštín (46). V listině pak není Lúkov, ale Lúka, té vsi však na Krumlovsku jsme nenalezli, leda Lúčej u Chlumu (262).
2) Emler, Zlomek urháře kláštera hradištského. Poj. král. sp. nauk. 1884.
3) Kalousek, Listiny a zápisy bělské. Tamže, 1889, str. VIT.

Předchozí   Následující