Předchozí 0149 Následující
str. 94

Zobrazování nejsvětější Trojice skupinou ťří hlav v chatách lidu českého.

(S 5 vyobrazeními.)

I.. Píše A@Dr. Čeněk Zíbrt.

O tomto způsobu zobrazování nejsvatější Trojice uveřejnil jsem studii1) „Zobrazování Trojice skupinou tří hlav za středověku i v lidovém umění nynějším", otisk z Věstníku Král. spol. nauk v Praze 1894 (č. VII.). Dr. J. Kalousek doplnil tuto stať zprávou o obrazu Trojice tohoto způsobu na výstavce v Bychnově, Český Lid IV. 50.

Panu prof. J. Soukopovi podařil se šťastný a skutečně překvapující objev, že v krajích československých posud jsou chovány obrazy podobné, o jejichž vzácnosti Sokolowski (pozn. 1.) tak přesvědčivě se rozepisuje. Doplňuje stať moji příklady domácími. Je to nadmíru zajímavý důkaz, jak dlouho se udržuje záliba v tomto zobrazování nejsvatější Trojice prese všecky zákazy taká mezi lidem československým.

II. Napsal Jan Soukup.

Hned jak jsem četl pojednání Dra. Zíbrta, rozpomenul jsem se na některé doklady, které jsem později s některými dodatky buď v originálech nebo snímcích fotografických předložil při přednášce své ve „Spo-lečnosti přátel starožitností českých v Praze". Zajímavé jest, že již J. E. Vocel uvádí, že „v některých drobnomalbách nalézají se tři mužské postavy jedním pláštěm přioděné, kterýmžto způsobem nejsv. Trojice symbolisována se spatřuje . . . Zřídka jen na starobylých obrazech nejsv. Trojice o třech tvářích vyobrazena se nalézá; vyobrazení takové zapověděl jakožto kacířské papež Urban VIII. r. 1628."2)

') Základ srovnávání podala práce Mar. Sokolowske'ho, Przedstawienia Trójcy o trzech twarzach na jednej glowie v cerkiewkach wiejskich na Rusi, Sprawozdania komisyi do badania historyi sztuki w Polsce, I. tom, Krakow, 1879, str. 43—50. Srv. téhož: Trinite' a trois visages, Revue Slavě, Publication périodique en langue frangaise, Varsovie, 1878, I. svazek.


2) Časopis musea král. Česk. 1852, str. 64: Vyvinování křesťanského umění a nejstarší památky jeho, zvláště v Čechách.

Předchozí   Následující