Předchozí 0173 Následující
str. 118

poněvadž mají svoje dráhy na nebi vyměřeny, a hvězdáři navlas vypočtou, kdy zcela určitě opět se která kometa objeví. Netřeba se jich proto báti a raději dlužno odtud chváliti divnou moc a prozřetelnost Boží.

Pěkný příklad, jak se učeně vykládal vznik pověry o zmokovi, jenž nosí peníze, čteme v dalším. Sedlák: A cože je to, pane rektor, když hvězdy padají? Lidé povídají, že v ten čas, když hvězda upaduje, někdo zemírá. Cože to.tehdy někdy po nebi, jako hvězda lítá a potom na zem padá? Učitel: To jest nic• jiného jen oheň, který v povětří odtud povstává, když se tam některé tučné páry zapalují — a potom, když hoří, tehdy jich vítr sem a tam rozhání. Někdy v povětří zhasnou, když všecko zápalné tam shořelo; někdy ale, když má co hořet, až na zem hořící padají, a na zemi za čas hoří. Na takových místech, na které takové hořící páry padly, obyčejně nalezená bývá taková matéria jako huspenina, a lidé praví, ač není pravda, že se to hvězda očistila.

Někdy takové hořící páry ve větší hromadě v povětří lítávají, a sprostí, lidé, kteří toho příčiny neznají, povídají, že jsou to drakové anebo zmokové (zkratkové), o kterých to domnění panuje, že některým lidem peníze aneb co jiné přinášejí ... Co se toho dotýče, že někteří lidé viděli, když takový drak aneb zmok do komína vletěl, to může vymyšlená věc býti. A kdyby i pravda byla, že nětco ohnivého vletělo do jeho komína, tehdy to nic jiné nebylo, jen též takové za-pálné hořící masné páry, které i okrom toho dým obyčejně k sobě přitahuje.

Tyto věci blázniví a závistliví lidé vymyslili, kterých to mrzelo, že bližní jejich štěstliví jsou. Neznali jiné proti takovému člověku povídat, jen to, že mu čert v způsobu nějakového černého aneb ohnivého ptáka peníze donáší. A co potom takováto sprostnost lidská o těch zmoků na-vymýšlela, že se jich více nemohou sprostit atd., všecko jest lež a nepravda.

Také zatmění měsíce, slunce dá se vyložiti přirozeně (připojeny jsou nákresy), a nemůže tedy zatmění zvěstovati něco zlého.

Domnění mylné, že snové mohou i nynějšího času (jako v bibli) něco předzvěstovat, rozšiřují a potvrzují nejvíce tak řečené Snáře, které se zhusta u sprostých lidí nalézají, a které někteří blázni pro svůj zisk vymyslili a sepsali. Někdy se přihodí, co Snář ze snu prorokuje — to však je čirá náhoda, jak opačně potvrzuje zkušenost, že se proroctví bláznivého Snáře pravidelně nevyplní, poněvadž vznik snů dá se vyložiti prostě, přirozeně, jak učitel sedláky-obšírně poučuje.

Jako Snáře, tak právě i tak řečené Sybylie, z kterých mnozí blázni usilují se budoucí štěstí své předzvěděti, nic jiného nejsou, jen vymyšlené babské a půvěrčivé pletky, které mnoho zlého při mnohých sprostých lidech způsobily.

Podobně bezpodstatnó jsou všecky jiné domnělé předzvěsti. Sedlák: A snad straka svým rapotáním, aneb pukáni štola a dveří též nepřed-zvěstuje to, že nějaký cizí host aneb nějaká novina přijíti má? Učitel: Jakožeby tyto věci jedna z druhé vyplývati mohly? Straka tam rapoce, kde se jí páčí (líbí), A když straky vůkol svého hnízda a jinde v lese


Předchozí   Následující