Předchozí 0179 Následující
str. 124

„Dělá se ti ječný zrno", a ten popře: „Ne ječný zrno". Když třikrát to po sobě tak popře — ječné zrno se ztratí. (Slavnič.)

9. Lišej když někdo poprvé uhlídá, má znenadání na něj naplit.

(Slavnič i Č. Heřmanice.)

10. Když bolí v krku, napálí se vařečka a kouř se musí polykat.

(č. Heřmanice.)

11. Ujmy nejprve třeba zjistit. Nemocný položí se na vystlanou postel na břicho s roztaženýma rukama a nohama zcela jsa odstrojen. Vezme se nit na Velký pátek „utkaná" a tělo se měří třikrát křížem od špičky prstů levé ruky ku špičce prstů pravé nohy a od pravé ruky k levé noze. Je-li míra stejná, ujmy nemocný nemá. — Nebo se vezmou tři lžice (žlíce) nevrátivé vody na misku a potírají jí ruce po žilách křížem a třikráte; po té se vody změří znova a je-li jí více, má nemocný ujmy. Ty se musí pak zažehnat. (Slavnič.)

@P@II. Z lidového léčeni na Mor. Valašsku. Podává Mat. Václavek.

II. Z lidového léčeni na Mor. Valašsku. Podává@A@Mat. Václavek.

Nevyčerpatelné jsou prostředky, jimiž lid náš chrání buď tělo své od nemoci, nebo nemoc samu překonati a zažehnati usiluje. K tomu slouží mu věci, jež buď v domácnosti své přechovává, buď ve přírodě, nevyvažitelném zdroji tom, nalézá. Přítomná stať platiž jaksi za doplněk oněch statí ve spise mém' „Moravské Valašsko", jež jednají o nemocech a lékách (str. 124—133) a o léčivých a čarodějných zelinách (XIV., 153—160). Látka pochází z Návojné u Brumova, z Veselé u Valaš. Meziříčí, z Mikulůvky a Lazů u Vsetína, jejížto původ budeme ii každé počátečním písmenem označovati.*) Co do látky z Návojné, podotýkám, že všecky skoro nemoci způsobem tuto vylíčeným léčí podle ústního podání „starých ludí" Marie Šenkéříková z Návojny.

Bradavice, bradavky, kuří řiť. Bradavice dostane, kdo se do nich u jiného zahledí nebo je jinému spočítá. Nemocný se jich zbaví, když sám řezníkovi ukradne kousek masa a zakope je pod okap stavení, v němž bydlí. Jak maso v zemi hnije, tak mizí nemocnému bradavky. Také si od nich člověk pomůže, když si je do krve popíchá a krvavé pryšcem zaleje. Do 14 dní se mu ztratí. (V.)

Bolení. Bolení břicha: pražit oves na červeno a v hadrách přikládat; také patáčí se utluče, paří a přikrádá. Bolení krku: Pit kafrovú vodu a syrovým svinským sádlem obvázat. Též husím sádlem mazat. Bolení zubů: Saimenegaist (roztok salmiaku) voňat. Balsamový olej je od zubů bolení i od všeckého dobrý. Do nemože jest, tak ať ho po kapkách pije. Nebo: Na Boží Teto, kady panáček chodí při oltářích,


*) Látku se mnou sdělili pp. Rudolf Drápal, učitel v Návojné, K ar e 1 Neuwirt, učitel ve Vesele', a Alois Kryštůfek, nadučitel v Miku-lůvce.

Předchozí   Následující