Předchozí 0180 Následující
str. 125

vem od každého po otépečce (postíané traviny s kvítím) a tým zuby nakuřuj. (N.) Bolení zubů přestane, vykouří-li nemocný usušený stvoř dýně. (V.) Od bolení v prsou: ŽFtek z vajca, kúsek putru a kúsek cukrkandlu utřít a sněst. Též pijú brabantový olej. (N.) Bolení u malých dětí konejší bílá cibula na másle upražená a tým mastěná. Nebo patáčí a mateří dúšku ve vodě ohřát (ne vařit) a v tom ďíťa kúpat. (N.) Od bolení je také balšánek, potom balmička (Andromeďa?): ta roste na skalách „rusavských" na Slovensku; je dobrá lichvě (dobytku) i ludu od boléňa. Též marhulka pomože od boléňa; ta kvete bílým kvítkem a nevymrzne. Natlúct a nakrúcat ščavy. (N.)

Č e m e r. Dyž všecky údy bolíja, třít ruce vlažným octem a nějakým mastným. (N.) čemer zmizí, když sa žily potírajú míšaninú soli, česneku a octa; dyž néni octa, užije sa zelnice. (V.)

Hlísty. Prostředky proti nim: 1. Za krejcar koupí se bavlny, poleje lihem, aby zvadla, pak se posype myrhou a opět důkladně lihem zaleje. Takto připravená bavlna přiloží se dětem na pupek. 2. Semínka pelyňku namočí se v líhu, pak se kandysovým cukrem osladí^ a dají užívati buď na noc, nebo lépe ráno na lačný žaludek. 3. Žemličku tvrdou namočiť v kořalce. Tam ji tak dlouho nechať, až všechnu do sebe vpije, pak se sní. 4. Silný, ustátý luh uvařiť, seménka cicvárová dať povařiť a oslazené piť. (V.) Od hlíst pomáhá hlístník. (N.)

Hostec (a ohnipara): Děvčeti nebo ženě se dá „svítek". Kúsek bromičky ustřihnut a zaplést do vlasů, aby tvořil malý cop. (N.)

Kašel. Pendreku do mléka zavařit a pit. Nebo cukrkandl nad světidlem (dračkou) upúščat do vody nebo do mléka. To pit. (N.) Pů-sobí-li kašel zákožní hlísty, tu má dítě i pálení a zakalené oči. Hlísty takové objeví se jen na krku, skráních, slechách a do polovice páteřové kosti. Na schodě měsíčka se místa tato potírají v týdni, a to buď v úterý, ve středu a pátek, nebo ve středu, v pátek sobotu následujícím : tři strúčky česneku rozsekaného smísí se s octem, do toho přidá se žitné (pšeničné) mouky a tím se potírá. Kdyby dítě příliš plakalo, činí tak dva, aby se práce urychlila. Hlísty objeví se brzy na kůži pod prsty. (V.)

Krč (křeče). Namočit do horké vody hadry, dobře je vykrúcat, a na místa, kde je krč, stále přikládat. (N.)

Moč. Aby se dostavil, přiloží se horká opařená nať peržele nebo celeru na život. (V.)

Nachlazení nohou a štípání v nich. Uvařit stěřiny (odro-biny, smeti) ze sena a mateří dúšku a nad odvarem, plachtu pokrytém, nohy dobře pařit, ne kúpat. (N.)

Nátka. Sádlo svinské uvazovat a flusovým kúřem kúřit (dostane ho v každém kvelbě!). Lněný semenec na mléce vařit a přikládat lístky z luzovníka (vypadá jak veliké kopřivy, ale listy má zelenší, též kvete). Také pomáhá od nátky smraďutá zelina a chebzí. (N.)


Předchozí   Následující