Předchozí 0181 Následující
str. 126

@P@III. Jah lidvýchosloslezský „doktoři". Líčí Blandina Čížková.

III. Jah lidvýchosloslezský „doktoři". Líčí@A@Blandina Čížková.

I.

Dobromyslnost lidu východoslezského zrcadlí se hlavně v bohatosti vědění, v ochotném poradění a poskytování léčivých prostředků, v něž důvěra bývá veliká. V každé, i v té nejmenší chaloupce horské najde se malá lékárnička. A jak jinak? Kolik hodin cesty daleko široko mnohde lékaře není, a kdyby i byl, tu neschůdnó cesty mnohdy, nejčastěji však chudoba nedovolí povolati k nemocnému doktora, jehož vstup do domu pro nezámožného venkovana vždy veliké vydání znamená.

„Když tedy častěji ani není možno lékaře povolati, jak pak si tam vysoko v horách pomáháte, když se nemoc dostaví?" Tážu se přítele horala. ¦ -

„Naše prostředky jsou velmi jednoduché. Naše zdravá ,nótura' nás přes mnohé snadno přenese, mazleni a naříkání není u nás v módě. Přijde-li v skutku zle, vždy se pro úlevu něco shledá. ,Doktořiť' známe všichni, ba je bída někdy, když se těch rádců mnoho sejde, člověk pak neví, co jest z toho všeho dobrého to nejlepší, aby to zkusil."

A bodrý můj přítel z Mohelnice pod Lysou horou rozvinul mi jasný obrázek, jak se v Bezkydech „doktoři". Tuto jej čtenářům podávám, přidržujíc se (pokud to není srozumitelnosti na závadu) místních výrazův.

Když nás hlava' bolí, zejména, když „zaHoreme" (to se stane obyčejně v zimě, když tuze časně rouru u kamen ucpeme, mámeť u nás skoro bez výminky jednoduchá okna a byt v lesích, musíme notně drahým palivem šetřiti), klademe na hlavu kyselé zelí v plátěném hadru, a bolest brzy přejde. — Kdo často na závrat, neb dokonce na „fantasiu" trpí, tomu pomůže máčeti hlavu odvarem z dubového listí. K tomu účelu musí se voda z devíti zřídel nabrati, naleje se na dubové listy, načež se musí nepřetržitě po 24 hodiny ve varu udržeti. — Proti očním n e m o c e m doporučuje se silně z dýmky kouřiti. — Boláky a strupy na hlavě a obličeji natírají se pěnou s kravského mléka neb posypou popelem z dýmky. — Bolavé „kůtky" léčí kuřák „sokem z trestky" (tabákovou močkou z troubele dýmky). Aby se bolavé koutky nedostaly, panuje mezi zdejším lidem zvyk, lžíci před jídlem otříti, a to tím způsobem, že se lžíce pod paží otočí. I hrnek, z něhož již někdo pil, se takto otírá. Také zvyk nechati vždy trochu nápoje ve sklenici a toto po dopití třebas v jizbě po podlaze vychrstnouti, vzal v tom, tuším, svůj vznik. — Nótka (nádcha) léčí se „nótkovú zelinu", která v žitě roste. Nemocný podkadí (podkouří) se také čertincem (čertkalem). Nótka dostaví se obyčejně po špatném vyspání. — Kdo z domácích nejdříve uzří nový měsíc (při čemž nutno se pokřižovati), ten nedostane bolení zubů. Proti těmto bolestem upotřebuje se kafru neb zázvoru.


Předchozí   Následující