Předchozí 0217 Následující
str. 155

* Zemřeli-:: Prof. H. Weiss v Berlíně, spisovatel známých dějin kroje. —: Aug. v. Hey den, rovněž spisovatel díla o krojích a malíř.—¦ Aug. Wollaston Franks, ředitel archaeologického oddělení v British Museum v Londýně. — Dr. Jak. v. Falke, ředitel umělecko-průmyslo-vétio musea ve- Vídni. — Dr. G. Ossowski zemřel v Tomsku v Sibiři, kdež se chystal konati studia archaeologická při stavbě železné dráhy sibiřské. — Frant. Pulszky, ředitel Národního Musea v Pešti, archaeolog. — J. Burckhardt, spisovatel mimo jiné známého výborného díla „Die Gultur der Eennaissance in Italien" zemřel v Basileji. — J. N. Sadowski, archaeolog, spisovatel díla „Drogi handlowe G-reków i Rzymian przez porzecza Odry, Wisiy, Dniepru i Niemna" (1876), „Wykaz zabytków przedhistorycznych na ziemiach polskich" (1877), „Miecz koronacyjny, Szczerbcem zwany" (1892), zemřel. — Oznamuji také úmrtí nadějného pracovníka Dra. F. R. Ber narda, jehož doktorskou práci o hustotě obyvatelstva ve Slezsku přinesl Český Lid VI.

* Ostathy Yuka Stefanoviče Karadžiče byly převezeny z Vídně do Bělehradu. Zásluhy jeho ocenil ve Vídni docent Dr. M. Můrko. Redaktorovi Gesk. Lidu dostalo se slavnostního oznámení a pozvání od Král. Srbské Akademie k této slavnosti. Odpověděl poděkovacím přípisem srbským, kdež zároveň vzdal úctu ctihodnému zakladateli novosrbskó literatury a výbornému znalci národního básnictví jihoslovanského.

* Československý národopis v Daškovském eťhnografickém museu v Moskvě. Zevrubný popis podává prof. V.F.Miller, ??????????. ????? 1895, str. 1 — 18, s literaturou odbornou českou, kdež také z Českého Lidu všecky důležitější články jsou vyjmenovány. Museum chová tyto předměty: Č. 210. Moravanka-Valaška z Rožnovská. Ö. 211. Valach z téže krajiny. Obojí dar J. F. Holovackého. Č. 212. Sedlák z Chrasto víc y Domažlicku. Č. 213. Selka z téže krajiny. Č. 214. Děvče z Plzeňska. Č. 215. Starosta vesnický z Plzeňska. Dary K. J. Erbena. Č. 216. Slovák ze Sv. Martina. Dar Sam. Šimka. Č. 217. Hanák z vesnice Trávníku na Kroměřížsku. Č. 218. Slovák z okolí Podivína v Moravě Č. 219. „Slovák ze západních Uher." Dary M. F. Rajevského. Č. 220. Dětvan. Oděv bratří Makovických. Č. 221. Dětvanka. Č. 222. Slovák z okolí Kriváně. Dary M. F. Rajevského. Ö. 223. Žena z téže krajiny. Dar J. M. Jakovleva. Selská jizba z Nového Města v Královéhradeckém kraji. Mezi ostatními předměty je dar V. Náprstka (dětské hračky).

Dr. Iv. Sišnianov studoval v Kazani starožitnosti tamější a národopis za příčinou svých srovnávacích studií o Starobulharech.

* Prof. Ant. Mierzynski, autor studií o litevské mythologii (viz Literatura č. 172.) a studie „Nuncius cum baclo" (srovn. Literatura ě. 184.), studoval v bíbliothece Musea království českého v Praze staročeské tisky, hledaje v nich zmínky o Litvě a hlavně o bájesloví litevském. Podařilo se mu naleznouti několik příspěvků, které v pokračování svých


Předchozí   Následující