Předchozí 0285 Následující
str. 199

VI. O půvěrčivosti, Měrou při naroseni, do manželství vstupování a umírání člověka špatnost lidská zachovává, jako téš i o jiných daremných pletkách.

Nejdříve vysvětluje učitel sedlákům, co znamenají planety a aspekty v kalendářích podle hvězdářských výzkumů, a dokazuje, jaký je to nesmysl, uváděti v domnělý styk tyto planety a aspekty s budoucími osudy dítěte narozeného pod tou neb onou planetou.

Může-li to pravda být, že z takového dítěte, které již jeden anebo dva zuby má při narození, věštec bývá, a že vidí i ty věci, které jsou pod zemí? — Kozum člověku nezáleží v zubech. Zrak lidský nemůže proniknouti tmavou, hustou zem aneb skalní hmotu, třeba se člověk se zubem narodil.

Povídá se mezi lidem také o dětech „podvrhnutých", že prý zlý duch dítky odnáší a na místo nich jiné donáší, které svým ustavičným pláčem, hněvivostí, nepokojem a „jinou nerádou" mnr.ho trápení rodičům činívají. To je vymyšlenost. Dítě nemocné často změní posavadní chování, pláče, běduje. Lidé nemohouce vyzvěděti pravou příčinu nemoci, věří, že mu „stryga počařila", nebo že jest podvrhnuté.

I to bývá mluveno, že nekřtěnátka při svém hrobě každý sedmý rok plakávají. — Bezdušná mrtvola děťátka, třeba nekřtěného, plakati nemůže. Kdyby tu křest rozhodoval, pak by na židovských hřbitovech byl slyšán ustavičný pláč, když všichni židé pochovávají se nepokřtění.

Panna, která chce zvěděti, za koho se vydá, postí se v suché dny a doufá, že se jí ve snu budoucí manžel zjeví. Učitel tvrdí, že není souvislosti mezi postem a zjevením budoucího manžela ve snách. Ostatně zamilované osoby, kdyby se i nikdy nepostily, předce o takových věcech často sny mívají.

Mnohé panny, aby v manželství žádných dítek neměly, zamknutý zámek před svatbou do studně házejí. Kde se v manželství nezpůso-bilost nalézá, není tam dítek, ačkoli žádný zámek před svatbou nevěsta do studně nehodila.

Někteří zase pevně věří, když nevěsta před svatbou pozpátku na schody nebo řebřík stoupá, že za tolik roků nebude míti dítky, na kolik stupňů vstoupí. Nevěsta při oddavkách přisedne v kostele tolik prstů, kolik chce míti dítek v manželství, anebo když přichází od oddavek, dělá něco s tolika prsty, kolik dítek chce míti. Učitel ukazuje drasticky, v čem záleží požehnání rodinné, v podobných titěrkách nikoli.

Některé nevěsty, když stojí před oltářem při oddavkách, přistupují svým ženichům nohy, aby potom měly v manželství přednost. Bezpro-spěšný skutek. Někomu nevěsta může pětsetkrát nohu při oddavkách přestoupit, a předce nedopustí, aby mu panovala, a naopak některému „mumákovi" nevěsta na nohu při oddavkách nešlápne, a přece v domě vládne sukně.


Předchozí   Následující