Předchozí 0286 Následující
str. 200

Když o svatbě prší, bude prý manželství plačtivé; pohoda předzvěstuje šťastné a radostné manželství. Svornost a láska činí manželství šťastným. Dešťová voda nebo paprsky sluneční nic nerozhodují. Podobně cukr, med a jiné sladkosti nic nepomáhají novomanželům pověrčivým k budoucímu snad radostnému a sladkému manželství, ani zašívání kořínků a zelinek do záhlavků nebo peřin. Muže také neumoří, když nevěsta v den oddavek postavuje čepce na hlavu a věří, kolik si jich dá na hlavu, tolik že bude míti manželů.

Povídají, kdo tichou smrtí umírá, že bude blahoslavený, a kdo v trápení dokonává, že přichází do pekla. Pravý křesťan neuvěří v takové bezbožné věci babské.

Podle domnění některých lidí nemá se také žádná bylinka aneb sláma do truhly k zemřelému položiti a do země zahrabati. Nebo že proto pole a osení mrazem aneb krupobitím bývá zkaženo. Učitel nevěří : Taková bylinka aneb slámka nemá žádného společenství s mrazem anebo s krupobitím. Ještě mnozí za to mají, že z jednoho chotáře (stavení) do druhého není dobře mrtvé tělo přinášeti, jinače že takové pole, přes které nesené aneb vezené bývá, neštěstí neujde. Učitel, také tuto pověru odsuzuje: Mrtvá těla daleko vozit proto není dobře, že přítomným smrad z nich vycházející snadno uškodit může. Ale to nevěřte, že by odtuď na poli nětco zlého následovat mohlo.

Povídají, jest-li matka nětco ukradne, tehdy že dítě zloděj býti má. Jediný zlodějský skutek, který matka vykonala, nemůže způsobiti, aby dítě bylo pak ve svém životě zlodějem.

Některé ženy nesmějí mokré ruky o své šaty utírat, poněvadž za to mají, že dítě bude míti hlavu krastavou. Učitel dává pokyny ze zdravovědy, jak se dítě čistotou a nenošením teplých čepic nebo čepců uchrání před chrástavostí.

Bláznivě smýšlejí ženy, které vonné kvítí při sobě nositi nechtějí, aby pak dítěti z úst nepáchlo. Vonné kvítí, jež matka nosila, nemůže míti účinu na ústa dětská.

Mnohé ženy nesmějí po západě slunce vodu píti; nebo tomu věří, že taková voda v nich zůstati musí. Voda po západě slunce vypitá právě tak pořádně z člověka vychází, jako ta, kterou ve dne pije. To je věc nesmyslná.

Povídá se též, že dítě nemá ssáti, až pokud se nepokřtí. Učitel se vysmívá, že podle toho by židovské dítky nikdy ssáti nemusily.

Někteří zavíjejí k dítěti do plenek něco soli a chleba, aby mu čarodějnictví neuškodilo. Jiní od prsů neodlučují dítě v čas oraěky, ale raději v žitvě nebo v zimě. Někteří zase zavíjejí novorozeňátko do kožicha, aby kadeřavé nebo kučeravé vlasy mělo. Dávají vyžebraný chléb jísti takovým, kteří se tvrdo učí mluviti.- Matky odhryzují dítěti nehty, aby nebylo zloděj. První zub, který dítěti vypadnul, některé matky pohlcují, aby dítěti pěkné zuby narostly, a aby ho nikdy nebolely. Mnozí kladou do první koupele k dítěti penízky, aby nikdy v životě nemělo nedostatek v penězích. Kladou péro, aby se dobře učilo. Kladou vejce,


Předchozí   Následující