Předchozí 0313 Následující
str. 227

v noci phospor hořeti v noci plamínky. Kopalo se tam. Škváry tam vykopali lidé, vypálená místa. Sdělil p. Holub Ant., žák gymu. z Chotusic.

Polohy okolo Chotusic: Na červeném kopci (hlína). Na Křenovce (luka). Na Skalce (granit). Na Kamajkách. Šleifírna.

Oko Páně semo tamo na do m ich v Boleslavskua jinde. Na Housce hradě na velké síni malované oko Páně a na stěně gotickými slovy: Aj já jsem s Vámi až do konce světa. Jdouce do veškerého světa atd. a aj já jsem s Vámi až do konce světa. Eoku 1820 očitý svědek, též zedníci a tesaři, když se opravoval hrad Houska za f Vincence hraběte z Kouniců. V. Krolmus, kaplan Mšenský.

Roku 1836 v Nezamyslicích (na Písecku) v senoseči červenci tři kostelníci zvonili proti mračnům. Hrom dva zabil a třetího . omráčil, se schodů šnekovitých až dolů skulil.

V Žižnicích (?) r. 1854—55 hrálo 13 mužů v kuželky, posmívajíce se sv. Petru, že tam nahoře také v kuželky hrá. Uhodil hrom do hromady 13 mladých mužů, 3 do smrti zabil a 10 omráčil. Doktor každého do jámy zakopal a neustále se musela voda na ně lejt, až k sobě přišli, tak zimou se třásli. Viz píseň.

Honění Jidáše v svatý týhoden velikonoční. Ji-noškové 10—121etí v kostele při obřadu okolo oltáře stojejí a jak kněz obřady započne, vyběhne chlapec od oltáře z kostela, běží do vsi nebo města a uhání. Druzí děti za ním se hrnou a ženou s řehtačkami a klapačkami za ním, v Radnicích na Plzeňsku, v Mejtě Vysokém, na Chru-dimsku a j. v. po cechách zpívajíce: Jidáše honíme, klekáuí zvoníme, při tom se modlíme atd.

Hory na Kninsku na východu: Vysoká hora slapská, Besedná, mezi Sejckou Lhotou a Úímou. Hora testřevník (od testřevů) slapská. Skleněný vrch, skleněná hora nad Sejckou Lhotou, obci Sejcké Lhotě patří. Manda slapská hora, naproti té hoře hora Vosujná. Veselý' vrch nad Mokrškem, Rozhráň hora, Vypálený vrch v pustých lesích. Vostrý vrch nad Celinou. Homole hora. Jsou křížovnické hory. Šupáčkův vrch neb v Strancích lesem porostlých a naproti Vrch u tří křížů. Lid se tu za déšť modlí. Hora slapská Zelná u studánky živých pramenů, potůček. Naproti Zelné jsou Hřebinky. Vsi okolo Prostřední. Lhota, Lípy, Chotilsko a Zaborní Lhota (za borem). Štětinec hora nad Zaborní Lhotou a vrch Bor lesem porostlý. Naproti Boru jsou Komůrky, samý vrcholky neb hřebinky, mezi Zaborní Lhotou a Libšicemi Vršky Baby, na Babách, ukrutné skály se zovou, blíž Prostřední Lhoty. Hůrky samý podlouhlé vrcholky, jako Komůrky. Tyto hory jsou v lesním oddělení v Borotickém, totiž: Hořice hora, Rohatec, Přeslanka, Buková, Vondrová, Skály (skály), u kterých je Ježov hora. Mezi Vondrovým vrchem a skalami jest hora Kateřinka. Zde jsou sklepy, v nich hodiny a nábytek a Pánův vrch, mezi těmi dvěma horami ves Kozí Hora. Mezi Jezovém a Skalami jest hora Racochatice. Jsou to vysoká pole na površí blíž Starého Knina. Vedle Skál v rovině Husité pomlátili císařské vojíny. V poli stojí kříž na tom


Předchozí   Následující