Předchozí 0369 Následující
str. 259

jiné, které se prohřešují proti společenskému řádu. Zde vystupují tudíž již látky, které nevznikly bezprostředně z pouhých dat skutečnosti, změněných vlivem mystické duševní sklonnosti lidové, nýbrž které vytvořeny byly uměle v tradici, po případě výmyslem autorovým.

Čtyři vzpomenuté skapiny tvoří jednu velkou oblast povídek o R. K nim druží se drahá oblast povídek, založená na jiné tradici z krkonošského pohoří — o zlatě, jehož ložiska se nalézají v krkonošských horách. l0) Praetorius uvádí několik zpráv velice podrobných, o nalezištích zlata v Krkonoších. Na př. hned v předmluvě S., datované roku 1668 v srpnu. 11) .

Hans Man vypravuje, že byl kupcem, ztratil jmění, odešel od rodiny. Starý Italian, s nímž dříve obchodoval, dal mu spis jakýsi, aby pomocí jeho nabyl zas jmění. V spise tom vyličuje se do detailu cesta k pokladu v Krkonoších. Jsou jmenovány stromy, skaliska, označená jistými znameními, chodec je varován před různými pokušeními, až konečně dojde cíle.12)

Z ohromného bohatství může si vzíti, kolik potřebuje. Hans Man podotýká, že tam byl dvakrát, ale jmění špatně užil, za to Božím řízením po třetí poklad nenašel. Nejlepší čas k hledám tohoto pokladu je týden umučení Páně, čtrnáct dní o Veliké noci, ledy není mnoho sněhu. Pak na den Zdvižení sv. Kříže, v křížových dnech, o svatodušních svátcích, na den sv. Jana. Křtitele, Markéty, Bartoloměje a o všech kvatembreeh po tři dny.

Zpráva tato, již detaily svými a určitostí, s jakou je podává, zajímavá, je důležitá i tím, že pochází dle dosvědčení Praetoriova od Ita-liana. K Italianům, k Rudolfovské a pozdější době tíhnou většinou zprávy tyto o nalezištích zlata v Krkonoších a ukazují dosti jasně na pramen, z něhož pověsti o zlatu v horách tamních vznikaly. Praetoriovy zprávy


10) Pro ukrácení mluvím všudy o „zlatě" — zlatem rozumím zde rozmanité' drahocenné dary R,., ať již jsou z jakéhokoliv kovu, neb jakéhokoliv druhu. Doufám, že mi bude toto summárni řízení prominuto.
11) „Von einem Schatz, so nit weit vom Hirschbergischen warmen Brunn, auff. dem Gebirge liegt, und durch dem Rüben-Zahl verwahret gehalten wird, wie man darzu gelangen und gross Reichthumb daher bekommen kan. Vol-gende Description hat mir mein guter Freund Anno 1580 dea 6. Decemb. mitgelheilet. Ich Hans Man von Regenspurg ein Kauffmann daselbst. . . etc." 12) „. . . so wirst du eine Xlufft, gerichts gegen dem Abend liegend im Berge gebogen finden, darinnen du sehen wirst eine schöne Thür, zugericht von schönem Marmelstein, der gantz braun leuchtet, mit einer rothen blechenen Thür, beyneben ein gezierdt Fenster auch mit einem rothen bieichenen Laden. Gehe darzu, da wirst du sehen ein golden Cruciäx über der Thür, knie nieder, bete 5 Pater noster, ö Ave Maria und ein Credo . . . (rechts) unten an der Thür gerichts herab hebe das Moosz auff, so findest du ein Loch, darinnen ein Schüssel, der schliest die Thür auf, mache den Laden auff, so wirstu Wunder Gottes sehen . . ."

Předchozí   Následující