Předchozí 0392 Následující
str. 282

u města Budyně, urozené paní Marii Maxmiliánové Sernberkové poddaná. Byla podrobena dne 17. srpna 1633 výslechu. „Na dotázky od práva rychtářského učiněné oznámila, že do vězení šatlavního v sobotu nejprv jminulou (13. dne srpna) pro Dorotu cihlářku z domu Kašpara Ludvíka se dostavila; kte.rážto cihlářka žádala ji Lidmilu, dostane-li se jí mustr-šreibr,*) čili nedostane; a Lidmila ji těšila, že ho dostane"

„Item Váchovou, když při svý chvíli byla, nemocna těžce jsoucí, však ne k smrti, že červeným a jiným kořením z nemoci její pomohla, uzdravila, a táž jí půl druhýho tolaru za to dala. A že by ráda více mluvila, kdyby jí nětco nevolalo."

„Koření, které, od ní na právo vzato jest, item kamínek a grošík, koření jmenuje se vrabčí, dobré mužům i ženám na kámen. Kamínek že jest z vody nalezený a ve snách-jí zjevený; tentýž že jest dobrý mužům i ženám; a když na děti malé pláč posílají, vezmouc týž kámen, vloží jej do nového hrnce a vlije naň asi tři lžíce vody, a, když čáry jsou, tedy tý vody přibývá někdy vo sedům lžic a někdy více. A ten kámen není prohlídací, jako hadačky užívají, s nimiž ona tovaryšství má, ale jest prostý. • Item grošíček pak že též našla, a ten že jest dobrý, aby ním vojáky šidila, nebo, když dobrý není, že jí ho zase hodí."

„Item nebožku Dorotu z Slupic že znala, a ta její tovaryška byla. Item žádala Doray. děvečky u vězení zůstávající, aby jí nitku z rukavic dala, tou že se chtěla v svém uleknutí podkouřiti a odtud by zase zdráva byla. V čemž ve všem činila-li jest zlé, aby trestána, síata nebo zahrabána byla, však že chce pokání činiti."

Přiznání toto bylo „čteno a váženo" radou městskou ve schůzi 22. dne srpna 1633; sneseno, že „pro vyhledání při ní další nepravosti jako osoby těžce podezřelé má do palečnic dána, však předně vrchnosti její má psáno býti." Vrchnost nepochybně souhlasila, a na ubohou Lidmilu puštěno bylo právo útrpné. Byvši mučena (28. dne srpna 1633), odpovídala takto (týž manuál fol. 83.): „Želízko od nože k svý duši přijímajíc, praví, že nic neplatí."

„Vranských hadaček neznala a s nimi žádného obecenství neměla; a jiného nic neumí, jen toliko ženám v jich potřebách pomáhati, jako nebožce Kapříkovy pomohla. Item v Budyni hrnčířce, která se nemohla ani hnouti, a to pobříslem, kterým se toliko třela, potom je do vody hodila, a tak jí pomoženo bylo. Item v Klenci Částkoví pomohla; stonal 6 let, a sama také stonala; měl uděláno litím v maštali; tím kamínkem a vodou jim pomohla a tu vodu na mlejn mezi kola vylila,, až lopatky skákaly. Item mlynáři jednomu, který se skrze svou manželku smyslem pominul, dobrým prostředkem pomohla, jen mu hlavu zniyla. Item pan Pavel z Černuci taky byl s svou manželkou zle, a oni pro ni nejednou ani čtyrykrát poslali; jen mu dala malíčkej kousek koření a pomohla mu, že spolu dobře byli. A témuž koření říkají prosel. Item kosatec mladší při sobě nositi jest dobrý pro štěstí, a že škůdcové


*) Písař při popisu (mustiuňku) 'vojska.

Předchozí   Následující