Předchozí 0401 Následující
str. 291

li víře té, která z Kristového kšaftu nařízena při posleduí večeři totiž apoštolská sluje a kterou staří čeští bratři vyznávali pod lámání chleba a pití z kalicha Páně, aby nebylo k tomu nic přidáno ani nic ujímáno, ale tak, jak v zákoně Páně stojí. Datum v Sedlištích dne 7. Februari 1782. ftt Jakub Mikulecký. — „Aujezdec. Numero 26. Jan Andrle, manželka Kateřina, dítě Jan, Anna, přiznáváme se dobrovolně na kanceláři vrchnostenském k víře té, která Boží s Kristova kšaftu nařízení (při) poslední večeři totiž apoštolská sluje a kterou staří čeští bratři vyznávali pod lámáním chleba a pití z kalicha Páně, aby nebylo k tomu nic přidáno anni nic ujato, ale tak (jak) v zákoně Páně stojí. Dáno v Aujezdci dne 11. února 1782. Jan Andrle."

Tímto způsobem vyznávaly vsi: Borová (přiznávací listy 3), Člupek (3), Heřmanice (33), Horky (16), Netřeby (6), Sedliště Kamenné (6), Újezdec (7) a V>atišovice (3).

Vyznání druhé skupiny podáváme tři příklady, které jen nepatrně od sebe se odchylují: „Lubná. Že jsem já níže podepsaný i s manželkou mou k náboženství tak nazvanému apoštolskému, které hned v ráji štípené a skrze Krista Pána na svět přinesené, též skrz jeho kšaft zavřené a skrze svatý apoštole po celém světě kázané bylo, však toliko pod přijímání lámání chleba a kalichu Páně, jak za časů svatých apoštolů konáno a drženo bylo, bez ujmutí a přídavku všeho jiného (se) přivtělil a při ouřadu vrchnostenském se. ohlašuji Dáno v Lubným dne 5. Februa, roku 1782. ftt Václav Andrle." — „Ves Poříč. No. 2. Václav Flýdr vyznává víru tu, která hned v ráji byla vštípená a skrze Krista Pána na svět přinesena a skrze jeho kšaft zavřena a skrze svatý apoštole po všem světě kázána a to při lámání chleba a kalicha Páně pití, jak za času svatých apoštolů bylo, bez ujmutí a bez přídavku všeho. Dáno dne 7. Februari. Václav Flýdrch." — „Morašice. No. 7. Já Jakub Soukup i s manželkou mou i s dítkami přiznávám se na slavném kanceláři k víře tr, která hned v ráji štípena a skrze Pána Ježiše Krista na svět přinesena a jeho nejsvětějším kšaftem stvrzena a skrze svatý apoštole kázána při svátosti večeře Páně pod lámáním chleba a kalicha přijímáním, jak zcela povinna za času svatých apoštolů stála a beze všeho přídavku a beze vší újmy. Dáno v Morašicích dne 11. února 1782. Jakub Soukup." Jiný soused morašický Václav Hala zakončuje poněkud jinak a sice: „při svátosti večeře Páně, posvátného chleba a kalichu Páně přijímání, jak zcela a za času svatých apoštolů prvních stála, bez ujmutí i bez všeho přídavku, to jest beránkova."

To podaly vsi: Benátky (4), Bohuňovice (5), Bučina (49), Cere-kvice (3), Hrušová (9), Javorníky (47), sv. Kateřina (2), Lažany (8), Lubná (15\ Morašice (43), Pěšice (2), Poříčí (14), Předměstí horní (2), Ěikovice (3), Seč yidlatá (8), Sedliště malé (1), Střítěž (8), Tisová (8), Újezd dolní (20), Újezd horní (11), Václavky (2) a Vysoká (5).

Po složeném vyznání nastaly starosti o opatření modliteben a hřbitovů, k čemuž ovšem svolení ředitele panství bylo nevyhnutedlně potřebné. Žádosti za obé podáváme zde pro příklad dvě a sice: „Dolního


Předchozí   Následující