Předchozí 0402 Následující
str. 292

Oujezda poníženou žádost urozenýmu panu direktorovi. Urozený Vašnost Pane Direktor. Z velkou ponížeností urozeného Pána žádáme, aby jejich milosti jakožto ředitel a pán našeho Litomyskéko panství stranu našeho modlitebního domu abysme přány měli 16 numero Karel Kabrel, neb jest nám ten dům nejšikovnější, zdálí, od kostela za dobrý troje hony. U přítomnosti všech nás Jan Andrle, soused dolní Oujezda. Prae?. v Litomyšli d. 17. April 1782." — „Lažany. Poznamenání se dává milostivý vrchnosti stranu těch nekatolíků, že ti nekatolíci z těch 6 numer v naši obci Lažanský se spolu v hromadě s Morašickejma umluvili, že chtějí býti pochováni v Morašicích, což jim taky Morašický nekatolíci douvolujou, pročež nevím, zdaliž jim to taky dovolí urozený pan director, aby se tam pochovávati směli. Nebo ani takový místo se v La-žanech nevynachází, kde by se pochovávati mohli.

Totiž stranu toho domu k jejich modlení, že oni si vybrali k modlení dům u Matěje Bartáka totiž v numeru 19. Dáno dne 20. Aprilis. Matěj Tobek, rychtář Lažanský."

Brzy však vláda zaleknuvši se podivných bludů a neřestí, v jakých libovali si novověrci v náboženském ohledu naprosto zanedbaní, počala proti nim přísně vystupovati. Na Litomyšli ustanoveni za komisary v této věci Jan Svoboda, vrchní na panství, a P. Josef Vorel, farář v Karli. K výslechu, o němž protokoly též se zachovaly, pohnány byly mimo svrchu uvedené ještě vsi Nedošín, Ěídky a Svinná, ves Hluboké na panství Košumberském a Domoradice. Výslechy počaly v létě r. 1782 a skončily dne 14. května 1783.

Shromážděným Deistům byl nejprve přečten i jasně vyložen toleranční patent a důrazně jim pověděno, že mimo augsburské, helvetskó a řecké vyznání žádná jiná povolena nejsou a nebudou. Na to bylo jim nařízeno, aby rozstoupili se ve skupiny dle tří dovolených náboženství. Neuposlechnuvše zůstali pohromadě a prohlásili, že k žádnému z těch náboženství nepřináležejí a že věří jen v Boha jako podaní Pardubičtí. Nyní líčili jim komisaři živými barvami, jaký trudný očekává je osud, když z vlasti a usedlostí svých do ciziny budou vyvezeni a všem trampotám a psotám vydáni. Ale vše marno! „Raději zemřeme, než od své víry upustíme." Tak prohlásili jcdnosvorně. Když hrozby tresty časnými nic nepomohly, povolán byl na pomoc P. Tomáš Anzim, farář z Dolního Újezda a výtečný znatel všeho učení sektářského, aby jim bludy jejich vysvětlil, vyvrátil a je tak k lepšímu poznání přivedl. Ale ani ten nesvedl s nimi ničeho. I přikročeno k výslechu s jednotlivci. Zde jeden pro příklad: 1. Jak se jmenujete a odkud ste? Vojtěch Jiskra z Poříč. 2. Jakého ste byl dříve náboženství ? Nejdříve katolického, pak helvet-ského. 3. Jaké náboženství nyní sobě volíte? Víru Boží neb deistskou. 4. V čem pozůstává vaše náboženství ? V jednom boství; Syna nevěřím ani Ducha svatého. 5. Kdo vás k takovému náboženství navedl ? Žádnej; mám to z písma starého zákona. 6. Poněvacd vy ze starého zákona máte, jestli novému věříte? Novému nevěřím nic. 7. Poněvacd tehdy novému zákonu nevěříte, tak ste Israelita? Israeliten! nechci bejt, poněvač ob-


Předchozí   Následující