Předchozí 0482 Následující
str. 347

„Tancuj, duše, na poli, ať tě noha nebolí, dítě (andělíčku), klekni." „Koho jsi potkal?" „Sv. Petra." „Co řekl? Co ti dal?" „Jehličku." „Posloucháš tatínka?" „Ano" (nesmí se smát). „Posloucháš matinku?" „Ano." „Tedy patříš do nebe," a vede ho tam anděl. Když ale řekne, že neposlouchá ani otce ani matku, při tom směje se a vycení zuby, přijde do pekla, vezme si ho čert do pekla.

Hádanky. Sedí panna v rozpotoce, porodila dva psy v roce. To nebyli psi ani vlci, vrčeli na sebe ve dne i v noci. (To jsou mlejny.) — Čtyry choďoury (4 nohy), dva doďoury (2 cecky), dva klepáěe (2.uši), dva roháče, na konci bartoš (ocas). (Koza.) — Stojí v prostřed světě sloup, má 52 větví, na každé větvi je hnízďátko, v tom hnízdě 6 vajíček, to vajíčko má své jméno. (Rok.) — čtyry dupy tance, dva roha tance, pátý vometáč. (Kráva.) — Stojí hůlka, na té hůlce kulka a v té kulce na tisíce. (Makovice.) — .Stojí charvátek, má červený kabátek a na hlavě strup, plné břicho krup. (Šípek.) — Do chlíva to jde březí a z chlíva jalové. (Škopek naplněný vodou, nápojem.)

Rýbrcoul

Drobné črty.

Podává Dr. V. Tille.
(Pokračování.)

b) R. dává zlato za odměnu. D. III. (67—69). Kupec v horách potká člověka, jenž krvácí z nosu. Dá mu šátek a najde v něm pak zlato. D. II. (98—100). Několik tovaryšů vidí spadnout člověka do propasti, vytáhnou jej, dostanou po krabici písku, někteří je zahodí, dva je donesou domů, jsou v nich zlatá zrnka. D. II. (106—108). Ranhojič najde cestou nemocného, uleví mu léky, dostane vidličku a nůž ze zlata a drahokamů. D. II. (113—114). Od myslivce v horách vypůjčí si neznámy prach a broky, brzy mu je vrátí, jsou ze zlata. D. III. (55—61). Listonoš vidí v horách sedláka orat koněm, volem, oslem a kozlem, pomáhá mu vybírat kamení a dostane pak toho kamení trochu sebou. Vyhází většinu, poněvadž je mu těžké, ale doma najde přece pár zlaťáků. D. II. (91 až 92). (Zkomolená verse předešlá). Lidé viděli v horách orat sedláka, hluboko v horách, háeel po nich kamením, jež jim lítalo až do vozu, našli pak ve voze zlatou rudu. D III. (172—178). Lakomec jde do hor k R. sloužit s nadějí na odměnu. Přijde do dvora, kde vozí hnůj a dostane ho pak trochu za odměnu. Cestou pořád nahlédá do krosny, až sklouzne a celý se jím zamaže. Doma najde v košili, o kterou si ruku utřel pět dukátů. D. III. (223—224). Čeledín jde podobně žádat R. o práci, láme kámen, dostane ho trochu za odměnu, cestou část odhází, doma z kamení zlato. S. (392). Čtyři šumaři potkají v horách kavalíra s dvěma koni, jenž si


Předchozí   Následující