Předchozí 0489 Následující
str. 354

Vel es. Stará svědectví o Velesovi5) náležejí k nejvzácnějším, ač kromě jména neprozrazují ničeho o tomto božstvu pohanském, jež vlivem křesťanství nabylo významu běsa, čerta. K dosavad známým zmínkám o Velesovi druží se ona, již čteme ve zprávě a dobrém zdání o kalendářích a pranostikách, vydaných v jazyku českém na r. 1598.; podal ji Tadeáš Hájek z Hájku.6) Týž stěžuje si do kalendářních „žvanic a tlachů daremných" dokládá, že „až ku podivu, kde těch marností ti lidé nasbírají, aneb ký Vel es jim jich našepce." Drobet sice jen, stejného znění a významu jako u Tkadlečka, ale významný proto, že dotvrzuje výsledek zkoumání Zíbrtova: Veles v památkách staročeských = čertu. Ještě dnes slýcháváme, přinese-li kdo neuvěřitelnou zprávu nebo klep: Který čert ti to napískal? Slovo čert je tam jen novým překladem starožitného Velesa.

Zrnek. K dosavad známým zmínkám o zmeku7) dlužno přiřaditi ještě jinou dosud nepovšimnutou a proto též neuvedenou ve statích o zmeku; jest ve výkladu desatera Božího přikázání, kde Hus, vytýkaje zne-mravnělost svého věku, praví: „črt črtu oka nevykline, a zrnek oba do pekla vezme!" I tu znamená zrnek zloducha pekelného.8)

Perchta. Nejstarší dosud známá, ale nepovšimnuta zmínka o báječné bytosti této jest v postille Jana Milice z Kroměříže z r. 1367 a to v kázání o sv. Šimonovi a Judovi. Věřili ve 14. století v Čechách, že jest a zjevuje se Perchta, což však Milic vykládá za přízrak.9) Kázání to jest ke dni sv. Šimona a Judy, kterýžto svátek připadá na den . 28. října. Co se týče jiných zmínek o Perchtě, poznamenáváme, že zvláště zajímavá jest ona ze začátku 15. věku, kterou podal Dr. č. Zíbrt v Čes. Lidu IV. 523. Literatura o Perchtě shrnuta jest od téhož v Čes. Lidu VI. 575. 10)


5) Slovanský sborník 188(5, Č. Zíbrt, Něco o bohu Velesu, str. 318—319. T ý ž. Staročeské výroční obyčeje, str. 245. Otázku „O Velesovi" probral Z. V. Tobolka, Český Lid III. 529— 533. Tamže též V. 589.
6) Časopis Musea král. Čes. 1891, str. 238. Tadyáš Hájek z Hájku od Frant. Dvorského.
7) č. Zíbrt, Staročeské výroční obyčeje atd., strana 209. Zmek- zemka: Krok III. 244.
8) K. J. Erben, Mistra Jana Husi Sebrané spisy české. I. 246.
9) Věstník král. čes. společnosti nauk. Třída filosoficko-historicko-jazykozpytná. Kočník 1890. Menčík F., „Milic a dva jeho spisy z r. 1367" Strana 316. „Quidqukl etiam homines credunt de Perchta, eos, ne credant, instrnatis! Diabolus enim talium mentes captas ita detinet et transformat, ut credant, quod sint vel appareant eis aliqua corporaliter facta, quae solum šunt imaginaria ..."
10) Dle J. V. Houšky jest v okolí Vamberka rozšířena pověra: Kdo se o štědrý den nepostí, vykuchá ho v noci Peruta. O té pak dodává, že nebylo ke dověděti se, vkdo by ta Peruta^ byla. Po našem mínění není to nic jiného než Perchta. Qas. Musea král. Čes. 1856, str. 68. K tomu dodáváme na srovnanou, že časopis „Ilhistrirte Chronik der Zeit" r. 1896, str. 29ti přinesl vyobrazení s popisem na str. 302: „Die Perchtababa in Kärnten". Mittheilungen der k. k. Central-Commission, Wien 1888, str. 237 pojednávají o domnělé podobizně Perchty.

Předchozí   Následující