Předchozí 0491 Následující
str. 356

Jak lid náš hádá o zloději a škůdci.

@P@I. Hádání pomocí NeheMíče. Podává Fr. Šilhavý.

I. Hádání pomocí NeheMíče. Podává@A@Fr. Šilhavý.

Před lety slýchal jsem v Opatové na Třebíčsku vypravovati o tom, kterak pomocí modlitební knihy „Velkého Nebeklíče" hádávali, kdo se dopustil krádeže nebo podobného špatného činu. Poznal jsem nyní, že tento způsob hádání znám byl ve veliké většině obcí západní Moravy, a zvláště staří lidé dovedou o něm vypravovati, a není pochyby, že rozšířen byl způsob, ten také jinde.

Komusi se ztratilo plátno, jež u potoka bělili; nechytli nikoho, přece však měli někoho v podezření. Aby nabyli jistoty, hádali pomocí evangelia. Hádání to dělo se s malými odchylkami všude skoro stejným způsobem. V Dlouhé Brtnici na Jihlavsku zavázali klíč do modlitební knížky „Yelký Nebeklíč", a to tam, kde je tištěno evangelium sv. Jana: „Na počátku bylo Slovo." Klíč musí býti s dírkou, jak bývaly u starých zámků, a musí býti tak zavázán, aby rukojetí vyčníval z knihy. Dvě osoby drží každá s jedné strany prstem klíč pod očkem, tak že klíč spočívá na prstech; pohne-li a otočí-li se klíč, musí spadnouti. Třetí osoba si sedne a Ote z druhého Nebeklíče počátek evangelia sv. Jana: „Na počátku bylo Slovo a Slovo bylo u Boha a Bůh bylo slovo." Než však počne čísti, musí říci, na koho chce evangelium čísti a musí tu osobu jmenovati. Jestliže uhodl, klíč se při čtení evangelia sám otočí a padne i s knížkou držícím osobám s prstů.

V Urbanově; na Telecku držel jeden člověk klíč, arciť tak, aby se volně mohl pohnouti a otočiti, a druhý četl z Nebeklíče evangelium: „Na počátku bylo Slovo." Když evangelium přečetl, tázal se: „Ukradl to N.?" aneb „Udělal to N.?" jmenuje při tom osobu, na níž bylo podezření; po té chvíli mlčky čekal. Jestliže se klíč neotočil, hádal na druhého a na třetího, až padl na pravého, a klíč se pohnul. Aby nabyli větší jistoty, četli na téhož podezřelého člověka evangelium podruhé, a když se klíč opět otočil, měli jistý a neomylný důkaz o jeho vině. —¦ Vypukl-li kde požár a domnívali-li se, že bylo založeno, hádali z evangelia, kdo by byl paličem. — Pastýřovi ztratil se pes; četli evangelium, aby uhodli, kdo ho ukradl, a klíč se otočil. Pastýř došel si na zloděje, jenž zapíral sice, ale když pastýř odešel, pustil psa, jenž byl kdesi ukryt, a pes se vrátil domů.

Proč musilo býti čteno právě ono evangelium sv. Jana, nemohl jsem se dověděti. Avšak mluví se v něm o „svědectví" a o „vydávání svědectví o světle", a to nejspíše jest příčinou toho, proč ono evangelium jest ku čtení při tomto hádání určeno.


Předchozí   Následující