Předchozí 0495 Následující
str. 360

Psáno bylo původně v menších sešitcích a teprve později vše dohromady bylo svázáno a zdá se, že nebylo svázáno všecko; něco chybí. Na deskách je nápis „Urbář" a ve vnitř na foliu 76 „Správa panství polenského." Stránkování není však úplné a od 105 vůbec není již paginováno. Kniha je skutečně urbářem panství polenského z roku 1636; mimo to obsahuje opisy různých dopisů soukromých, dílem Jana, dílem Rudolfa Žejdlice ze Schenfeldu z let 1606 až 1611, dále různé opisy úředních listin právních a jiných a na foliu 73 i list Karla z Žerotína de dato 22. ledna 1600 stavům markrabství moravského, aby se ho ujali proti klevetám Zikmunda z Dittrichsteina, a formuláře listů zachovacích, — vše mezi urbářem roztroušené, folio 13b je cedule řezaná s ovčákem, kterou tuto klademe:

„Léta Páně 1610 v den sv. Václava zjednán jest Brychta vovčák z Vyšetic od Neustupova od urozeného pána pana Jana Žejdlice z Šen-feldu a na Polné k vovčině polenský i ronovský, tak aby J. M. pána ovce sobě svěřené se vší pilností a bedlivostí v pasení hlídal a opatroval a věrnou čeládku aby míval a tak, jakž na věrného a užitečného služebníka náleží, se choval, a při tom také, aby se z úmysla škoda neopatřením jeho nestala, s pilností k tomu dohlídal, a stávání na poli aby pilen byl. Lisy a jiné potřeby, co k tomu náleží, časně spravoval. Čeládku svou i sebe stravou, penězi svými, aby sám opatroval a ve všem všudy, jakž na dobrého vovčáka náleží, věrně a spravedlivě se chovati hleděl. Má se mu dáti služby do roka předně sedmého dílu kmene, totiž vovec, vlny i kozí. Žita 26 strychů, pšenice 1.5 strychu, ječmene 2 strychy, hrachu 1 strych. Krávy 2, kůň a ovsa 4 strychy. Mléko sobotní, pacholkům nedělní. Též 20 ovec má sobě chovati pro pacholky v ovčíně ronovským. A kdyžby koliv která ovce, nebo jehně, umřela: má to hned šafáři oznámiti a ukázati a kůži též tomu šafáři odvésti. Psi dva nebo tři ovčácký míti má -a po tem i jinde to tak opatrovati, aby se nimi J. M. lidem žádná škoda nestala. — Což pak koliv k sobě ovec přijme, z těch ze všech, nahoře psaný Brychta ovčák, pořádný počet každého polouletí povinnen učiniti bude. A pro lepší toho jistotu zdělaný jsou tyto cedule řezané v jednostejná slova psané : jedna zůstává za p. Klimentem, úředníkem, a druhá dána Brychtovi ovčáku. Datum ut supra. —"

Tím byl nový ovčák přijat a starému dán následující „Podsport" : „Já Kliment Sázavský purkrabě a správce panství polenského známo činím tímto listem, kdež čten, nebo čtoucí slyšán bude, že jest přede mne předstoupil Jan Zemník z Šreyndorfu, sloužíce při dvoře Hamru-ronovskýiii za vovčáka osm let pořád zběhlých, žádajíce vysvědčení svého v témž čase chování. — Nemohu žádosti jeho odepříti, nýbrž že jest se po ta léta vždycky dobře a věrně, pokudž na gruntech J. M. pána mého zůstával, náležitě choval a nic toho před sebe neberouc, co by jemu k potupě jeho sloužiti mohlo. Za nějž se tedy přimlouvajíc pro jeho věrné chování, kdežby se koliv zahodil, a nebo osaditi mínil, že jej laskavě fedrovati a přijíti ráčíte a přijmete. Pro důvěrnost sekryt svůj jsem k tomuto listu přitiskl, jehož datum na Polné 4. oktobris An. 1610."


Předchozí   Následující