Předchozí 0496 Následující
str. 361

Z dalšího seznáváme, že na panství bylo roku 1636 ovčínů pět, mezi nimi polenský s 569, ronovský s 512 ovcemi, ve všech 2.437 ovcí a že čítal se užitek z nich, hlavně za vlnu a za prodaný skop ročně na 1.250 zlatých.

Otisky křížů ve stromech a pověsti o nich.*)

Podává V. Janoušek.
(Dokončení.)

II.

V obci Běcharech u Kopidlna asi před 10 lety objevil se zarostlý šikmý kříž v silném špalku dubovém touto náhodou: Na samém kraji lesa stál silný dub. Když té doby na něj došlo, byl poražen, a jelikož byl u spodu zkažený, nehodil se na pilu v celosti; pročež musel býti jeden špalek od spodního konce uříznut a zdělán na dříví k palivu. Když se v té churavé části rozpoltil, tu se objevila příčina churavosti. Někdy před věky stál onen dub na samém kraji lesa a na znamení hranic asi 1 in. od země byl vylízen a v té lízině vysekán šikmý kříž, jehož ramena jsou 0.37 m. dlouhá a asi na 0.03 m. vyhloubena. Nad ním jest nožem vyřezán monogram jména Ježíšova. Během času celá ta lízina i s křížem se blanou oblila a zarostla. Blána zdřevnatěla a tak o tom nikdo více nevěděl. Na tom narostlo asi 0.20 m. nového dřeva. Při rozpoltění se objevil tedy v jedné polovině kříž vyhloubený a v druhé kříž i monogram narostlý (vydutý) jako otisk prvnějšího. Podle toho monogramu patřil nejspíše les ten některému řádu duchovnímu.

Představenstvo obce Běchar odevzdalo onen špalek do sbírky krajinského musea v Jičíně zároveň s přípisem, ale připiš při stěhování musea do nových místnosti někde se ztratil.

Chléb v plenkách nemluvňat při křtu.

Poznamenal Jan Soukup.

Poličský děkan kn. Adam Kouřimský nalezl jednou při křtu v plenách zaobalený krajíček chleba z celého pecnu skrojený, káral z toho kmotry, kteří jej odprosili, a potom teprv dítko pokřtil. Když však opětně při křtu v plenkách dítěte krajíček chleba nalezl, poi;echal jej na ukázku a na svědectví a purkmistrovi i raddě v příčině té 1. 1587


*) Srv. Č. Lid VII. č. 1., str. 29-33.

Předchozí   Následující