Předchozí 0515 Následující
str. 380

§. 8. Jak živé husy krmějí spěšně a dobře? Střed ji do pytle, v koš, by se nemohla hnouti, dej třikrát deně ječný šrot, písek, vodu slanou k pití.

§. 9. Semeno prubírovat, zdaž bude scházet? Spočti zrnka, dej v klůcek do vody vlažné, nech noc a den močit, zvíš, které zbobne^ Pak s tím klůckem polož do dobré země, nech s hrncem stát v teple mírně. Po čtyř, pět dnech, jak moc sešlo, zvíš. Jestli vše dobře, neb špatně, se dovíš.

§. 10 Máslo jak se má zachovat na dlouhá léta? Ghceš-li máslo na léta zachovat, by zelené, smrduté nebylo, skovat, vem dva díly hrubé, mořské soli, jeden z salítru, též z cukru díly, utluč na prášek, zmíchané drobně z toho vem dva loty na libru stejně. Smíš s máslem, jak jindy děláš, když moc soli do másla dáváš. Z prvu. salítr sukr v něm zcítíš, však v dvacíti dnech nic o tom nezvíš.

§. 11. Jak se vejce můžou zachovti přes zimu čerstvé? Když vejce v srpnu, v září jsou sneseny, vlož je do otrub, soli neb hromady žitný, do ovsa, jáhel, by luft na ně nepřišel, ani by teplo, vlhko, mráz je nepřešel.

§. 12. O kupování koně od koňaře. Koňař věčím dílem s podvodem koně prodává, jestli ho z vsi koupil, na chyby se ptává. Když ho zas chce prodat, chyby vše zapírá, zaklíná, dušuje, přísahou chyby upírá. Oči nafukuje, zuby vypoluje, řbílkem, bičem pilně futruje. Když jej fláká doma pod břichem, křičí, jak v trhu promluví, kůň z bázně řičí. Bujnost, mladost, čerstvost, sílu chválí, nevěř mu, seváčku, sic tě ošulí. Je-li chromý, nohu rozřeže, podkovu strhne, na cestu, dláždění, slzí chybu vrhne. Schváceného před trhem, silně projíždí, že zrouna, zdravě tlapá, svědčejí židi. Když odtahuje ocas od slabosti, karabáč, hůl mu posilňuje kosti. Má-li oteklé, tlusté, chromé nohy, jak špalky, blátem zamaže, stlačuje, seká nálevky. I také ohřivku na den líkama zaráží, dychavku, řiběcí do těla též s nima vráží. Podvod handlířů vypravit nemůžu; ptej, šetř, k koupi vem chytrých mužů, by tě o peníz s mrchou nepřipravili, rasa s tvou šitbou nesbohatili.

§. 13. Znamení dobrého mléka která jsou? Když bílé, libé, šmačné, bez vší chuti jest, ne hořké, slané, trpké, může ho pojest. Jestli modré, žluté, neb barvy černé, na nic jest, vlej ho svini hubené. Když takové mlého kráva ti dává, prodej k poscení židovi, však není zdravá. .

§. 14. Aby chléb nezple sni věl, prostředek? Když na chléb vodu do díže chceš vylejti, padesát, šedesát kapek levandulové vodičky hleď v ní dáti, chléb od plesnivosti zachováš, ještě mu líbou vůni dodáš.

§. 15. Kožich jak před rnolma zachováš? Dřív než kožich na léto schováš, prach z něj dobře ať vyklepáš, pak ho do plátna zabal, kafrem posýpej, třebas smolničky borové taky dej. Budeš něký čas kafr v něm cítit, — co z toho, když jen moli nesměli škodit.

§. 16. C meliky jak se z kůrní ka vyženou? Vykuř kurník sírou pro čmely, otvírej často, chladný drž, ne vřelý.


Předchozí   Následující