Předchozí 0573 Následující
str. 419

9. Též kabáty, haleny mrzejí bejt nošeny, že široký kaputroky jsou víc vznešený. Za haleny s plandama líbí se plášť s krádlama, že i taky v něm hlupáky dělá pánaroa.

10. Obuj slušná sprostému, užitečně každému této doby vyšla z mody také moudrému. Chasníci jí nezvykli, jejich páni odvykli a při práci i pasáci panské navykli.

11. Málo vidět Čecháků, nejvíc Saksů, Slezáků s čepičkami, s opaskami jako honáků. Majíť mnozí nábytek kolikerý nazbytek, dýmku v hubě a pak k hanbě tělný dobytek.

12. Místo jaké starosti o mravy neb o cnosti jsou jim milé rospustilé zhovadilosti, pohoršlivé mluvení, nestydaté tropení mají v schůzce při zahálce za vyražení.

13. Zvlášť k ženění při radě u muziky v parádě, kde milenky jsou běhalky s nimi na škodě. Tuť chce každý právo mít, namlouvat si, ožrat, bít, pak k milence, své panence musí také jít.

14. Protož nejvíc ženský stav podle jejich vtipných hlav časně z mládí se parádí skrze sladký vdav, aby k lásce vábily, ženichům se líbily, stav panenský za manželský brzy změnily.

15. Tak že mnohým za šperky moc nestačí pro dcerky, velké daně jsou to na ně časté jarmarky. Tenkrát jistě na šaty moc musí být u táty, aby skvostné byly k zlostné pejše proklatý.

16. Neb tu není příkladu, kdo by šetřil nákladu. Nechť je nuzník^ nebo dlužník, hledá parádu. Na mravy anebo cnost není ohled jen na zrost, aby dcerka, když je velká, měla šperků dost.

17. Zvlášť má-li bejt nevěsta, nesmí chodit ze sprostá, třebas mnohý, psali dluhy židi, až na sta. Ta myšlinka na muže všechnu těžkost přemůže. Ona předce, co míti chce, vylže, vymůže.

18. By nemohlo nic chybit, co na bláznu vidí mít, musí sama, také máma s ní, do krámu jít, hledat ruské kůžičky, třapce, pentle, mašličky, zlaté prýmy a z ciziny krajky, perličky.

19. Jinda sukně vlněné a kabátky soukené byly jistě i nevěstě vzáctné, příjemné. Teď se za ně stydějí, po nádherných slídějí, na chudobu, stav i škodu nic nehledějí.

20. Na hedvábnou forotu má kupec dost odbytu, mnohá matka i žebrácká hledá drahotu. Má-li dceru při sobě, nedá jí znát v chudobě, musí šaty nad bohatý nosit na sobě.

21. Mnohá zase chasnice jak vykročí z vesnice, hned hrdější jest pyšnější v lepším krmníce. Zavinuta v hedvábí milovníky si vábí, jen o tanci a o samej nejvíc rospráví.

22. Šaty na se zjinačí, do drahých se obláčí, pod pentlema a mašlema hrdě vykráčí. Musejí až přes sukni viset mnoholoketní, by v tom šperku měli v merku bohatou všickni.

23. Na ramenách vejložek viděti jest u služek vyšívaný, draze tkaný jako šlechtiček, pak korale perlový neb s granáty tuplový zvonec (toral) viset a jim slušet co klát (závěsek na hrdle kousavého psa) pudlovi.


Předchozí   Následující