Předchozí 0593 Následující
str. 439

Tyto slova mají vyryta bojti na prstínku: + Jesus + Crucem + Pro + Nobis + Subiit + et + Stans + in + illa + Sitinit + Fossis + Clauis + Sacratis +. A tyto slova vnitř v prstínku: + Monibus + Pedibusque + Satere + Jesus + autem + Per + Medium + illorum + Ibat +.

IV. Starobylý obyčej ve svatebních smlouvách jindřicho-hradeckých.

Podává L. Domečka.

V jindřicho-hradeckých smlouvách svatebních, sepsaných v 16. a na počátku 17. stol., děje se nejednou zmínka o starobylém obyčeji, dle něhož povinen byl muž ženy zesnulé dříve dne a roku z výbavy její nejbližším příbuzným jejím vydati některé klenoty z hlavy a života. Ve smlouvě svatební z r. 1573. uvádí se, že má vedle starobylého obyčeje, výprava manželky zůstati při muži „chyba dvú klenotuov, jeden z hlavy a druhý z života", na něž může sáhnouti nejbližší přítel. Podobně r. 1595 vyjímají se pro přátele manželky, kdyby zemřela „vedle obyčeje starodávného dva klenoty, jeden z hlavy a druhý z života" a téhož roku. „dva kusy, jeden z hlavy a druhej z života". . Go klenoty těmi se rozumělo, vykládá se ve svatební smlouvě z r. 1596. „Dva klenoty, totiž čepec a sukni." Ve smlouvě svatební r. 1602 je odchylka od uvedených smluv svatebních, vymiňují se totiž pro příbuzné manželčiny „podli obyčeje města tohoto tři klenoty".*)

Rýbrcoul.

Drobné črty.

Podává Dr. V. Tille.
(Dokončení.)

9. B. proti vojáMni v 30leté válce. 24)

D. III. (38—40). Verbíř naverbuje nováčky, R. jim slouží za vůdc.6-v horách, zavede je, změní se pak v strom, nováčci se vzbouří,, oběsí, verbíře a sami pak hledají cestu. D. III. (20—22). E. sám naverbuje vojáky, útočí s nimi v horách na nepřítele, a když jej přemohou, jsou to stromy a.roští, oni sami místo na koních sedí na oslích a volských hlavách. D. III. (134 — 136). E. pase v horách stádo koní, vojáci mu


*) Knihy smluv svatebních v měst. museu jindřicko-hradeckém. — J. Orth: „Nástin historicko-kulturního obrazu Jindř. Hradce str. 50 a tamže pozn. 66_ 24) K válce třicetileté vztahuje se též povídka S/. Í426-427). v oddíle 7 6) a S. (398—400) o plukovníkové v oddíle 14. povídky různé.

Předchozí   Následující