Předchozí 0595 Následující
str. 441

strčí si jeho pouta, učiní jej neviditelným, káže mu, aby odešel a po exekuci se pak v městě okázal. E. vezme na sebe jeho podobu, vysmívá se knězi, říkaje: Päperle päp. Totéž říká celou cestu k popravišti, až je oběšen. Sotva pacholci slezou se šibenice, uzří tam jen věchet slámy. Od té doby prý městečko ztratilo své hrdelní právo. I). II. (85—86). Nevinný člověk je mučen ve vězení a odsouzen k stětí. E. mu pomůže ven, dá se setnout místo něho v jeho podobě, ale pod mečem odpadne jen zelná hlávka. (Verse skomolena.)

13. M. a myši. 25)

D. III. (165—167). E. prodává pasti na myši jednomu kloboučníku. Tomu se pak stále zdá, že v pasti chrastí myš, ale nic nenalézá, až pak v ranci najde několik myší. I). II. (38—41). E. prodává na Moravě prášek na myši; ti, kdo ho koupili, najdou spoustu zdechlých myší, ale když E. odejde, najdou, že to jsou jen třísky, kamení a pod. Snesou je na hromadu, aby je spálili. Variant 1.: E. zjeví se nad hromadou v podobě mohučského biskupa a vysmívá se lidem. Variant 2.: E. svolá všechny myši na náměstí, jež zove se až dosud myší náměstí, vzroste pak až do výšky ohromné věže, myši naň nalezou, až jej celého pokryjou, on pak s nimi odejde. D. III. (154—155). Nějaký kovář viděl v horách muže, který vedl zástup myší, a proti němu šel jiný („katzenveit") se zástupem koček. Oba zástupy vrhly se na sebe, rvaly se, až pak na konec všechno zmizelo v povětří.

14. Povídky různé.

a) (S. 422—424). E. přijede na trh s bednami do hostince, staví se nemocným, okazuje hostinskému své poklady, určí 50 dukátů na svůj pohřeb, pak zemře. Když jej vezou k hrobu v truhle, zpívá si:

„So lasset mich nun hier schlaffen, Und gehet heim eure Strassen, Wer weiss, ob ich nicht ehe aufsteh, Als die mit mir zu Grabe gehn.

Když ulekaní nosiči otevrou rakev, najdou v ní páchnoucí mršinu. Hostinský v bednách, dřív plných pokladů, najde jen samý brak. — b) S. (398—400). V 30Ieté válce jede choť plukovníka jednoho horami. Cestou vyleze kdesi v lese z kočáru, odejde do houští, kočár její jede zvolna dále. Náhle uzří před sebou kavalíra, který ji přinutí jít s ním do jeho paláce, kde jest nádherně uhostěna a obsloužena, musí zůstati přes noc, v půlnoci navštíví ji kavalír, je strašlivě chladný, až ráno doveze ii na jedno místo, kde se setká se svým průvodem a jest, ač v noci


25) V povídkách ostatních jest ještě o myších zmínka v oddíle 7. c) verse D. IIL (240—250), kde kupci změní se dukáty v myši, a pak v oddíle 1. d) verse D. II. (130—131), kde myši vběhnou — prý poslány R. — do panské kuchyně a zkazí jídla.

Předchozí   Následující