Předchozí 0025 Následující
str. 6

jakožto dvůr kláštera hradištského, zvaný prvotně Sviňany, 22) ale byla tu osada starší, po níž zbylo rozsáhlé pohřebiště.23)

Nevíme, kudy chodilo se dále, zda přes Penčín a čtveřín či na Příšovice a Přepere, osady vesměs staré, však jisto jest, že v XV. stol. stará cesta od Hradiště zahýbala kolem Nudvojovic úvozem hlubokým, užívaným po naše dny, dolů k řece. Teklať Jizera jiným korytem než nyní, oklikou blíže k městu, tak že nebylo dnešního spojení stezníkem pod strání, nýbrž přecházelo se přes most, stávavší kdes u „Shořalého mlýna", branou a ulicí hradištskou do Turnova. Koku 1497 měli tu cestu opravovati Turnovští.24) V Turnově platívalo se clo.

Na mapě Klaudianově z r. 1518 naznačena jest cesta od Turnova k Semilům oklikou přes Kozákov, sedlem u Lomnice nejspíše. Na stará opevnění uvádějí pozornost ves Hradčany u Lomnice, Hrádek t. zv. Kouřilovsko nedaleko zřícenin kozlovských, samota Hrádek u Lomnice a jiný Hrádek u Tatobit, Hrádek u Veselé, jenž jest asi totožným se Hrádkem zmíněným v XVI. stol. v knihách rovenských. Ale nelze určiti, běžela-li stezka údolím potoka Stebéňky či proláklinou kolem Libuňky přes vrch Hůru.

S druhé strany Kozákova svahuje se cesta nejspíše údolím Olešky k Semilům. Tu je Varta u Bořkova na levém břehu Jizery, vrch Strážník s místy Strážníkem a Strachovem na pravé straně nad Semily, jiný kopec Strážník u Čikvásek opodál nad Oleškou.

Stezka odtud provázela Jizeru až ke hranicím slezským, jakž poprvé dovodil Orth.25) Již pouhá jména: Hradišťata u Benešova, nížina Hata aPříhata, Hrobky u Rybnič, Hrádek u Loukova, vrch Strážník nad Sytovým, Hradiště mlýn pod hradem Nístějkou, kopec Stráž (Wachstein) za Jabloneckem a snad i Sichdichfur ves, svědčí dojista nepodezřele.26) Ovšem neznáme tu brány zemské u východu ze země, ač-li V r á t s k ý vrch názvem svým není upomínkou.

Stopa odbočky nějaké této cesty krkonošské objevuje se před Ko-zákovem. Rozvětvení stalo se nejspíše v údolí pod kopcem a odtud k severu úžlabím zbytského potoka k Vratu (r. 1322 De "Wrata; in Wratiech27) dolů ke vsi B r o d c ů m, přes Jizeru k Brodu Železnému a vzhůru přes vrch Strážník, snad k Držkovu. Sled cesty další ani hypotheticky nelze položiti.

Hraše neudává směru stezky proti Jizeře vzhůru, nýbrž vede ji přes Vartu a Strážník u Čikvásek ke Kunraticům a pod Strážníkem u Sytového ke Smiříčnu a Jilemnici.28) Všecky však tři polohy tyto


") Hrady X, 209.
23) Píč, 1. c.
") Listina pergamenová z r. 1497 v archivu turnovském.
") Pam. arch. (1871—73), str. 816.
46) Orth, 1. c. — Mizera, Okresní hejtmanství semilské.
V) Pozůst. desk. I., 57, 59.
28) Zemské stezky 78.

Předchozí   Následující