Předchozí 0036 Následující
str. 17

Ornamentika na blatském vyšívání lidovém.

Podává Frant. Lego.

Lidový ornament český bývá často srovnáván s ornamentem moravským. Ze srovnání toho vyplývá, že ornamentika česká jest jakousi obměnou neb renaissancí ornamentiky moravské.

Jeví-li se mezi ornamentikou českou a moravskou skutečně taková příbuznost forem, jakou shledáváme mezi renaissancí a antikou, pak zajisté zase nepochybíme, pravíme-li, že ornamentika b 1 a t s k á povšechným rázem svým jest asi v takovém poměru k ornamentice české vůbec, jako barok anebo dokonce rokoko ? renaissancí, jen že v slozích těchto jest to hlavně forma, která dodává jim tak veselého a milého rázu, v ornamentice blatské však vedle formy jsou to jiné ještě živly, jimiž hledí se ornament a vyšívání toto vůbec diváku zamluviti, a to hlavně ovšem pestrostí a nádherou barev a všemi těmi přívěsky, které mají oko jeho uchvátiti, jako na př. lesklé skleněné a zlaté perličky, třpytivé třesůtky (dracouny), zlaté cetky, zrcadélka atd.

Ovšem míníme tu pouze vyšívání blatské z doby největšího jeho rozkvětu, neboť staré výšivky blatské nebyly tak nádherné jako pozdější. Nejstarší vyšívání blatské bylo po výtce jednoduché; nebylo na něm tolik barev pestrých, nýbrž bylo pravidelně jednobarevné. Staré tyto výšivky byly obyčejně červenou přízí vyšívány. Za to vyniká na něm ornamentika forem ušlechtilejších a dokonalejších.

Později nastal ve vyšívání přepych, barva a světelné effekty počaly převládati nad formou, tak že formy ornamentálne počaly se i kaziti. Vznikl tak ornament nejvíce jen výplňový, jak to spatřiti lze na četných plenách a jiných výšivkách z té doby, na nichž vidíme jen spoustu růží prostě vedle sebe kladených bez všelikého uměleckého spojení slohového. Pro docílení effektu musily pak ovšem všechny jiné ohledy ustoupiti.

Užitím pestrých živých sytých barev nabyly tak mnohé výšivky jakéhos

«u orientálního; jsou tak veselé, smavé, že až mile lahodí svou pestrotou pozorovateli.

Jen na některých místech, jako na př. na Řečicku barva s formou

pekně se doplňovala. Výminku činí tu opět Třeboňsko, jehož pleny,

jemně bíle vyšívané, působí dojem klidu a prostoty. Ba zde jeví se

patrná protiva onoho proudu, ženoucího se za effektem, jenž na ostatních místech Blat tak mohutně se vyvinul. Nalézáme zde na př. dosti zhusta i rouchy pouze černým hedvábím vyšívané, které působí dojem vážný, ba smutný. Tutéž prostotu a střízlivost shledáváme též v kroji a vy-

šívání v okolí počáteckém, kterážto krajina hojně jest obydlena evan-

gelíky jimž ovšem nádherný a pestrý kroj blatský nikterak by se nezalíbil.


Předchozí   Následující