Předchozí 0037 Následující
str. 18

Veškeré výšivky blatské vyšívány jsou stehem plochým; jiného druhu vyšívání zde není.

Kozborem ornamentu blatského dojdeme ? poznání, že obsahuje tytéž prvky ornamentální, z nichž ornament český vůbec se skládá, a že shoduje se s ním i pokud se týče jednotlivých druhů ozdob. Nicméně jeví přece jen některé odchylky a zvláštnosti, jimiž snadno se liší a rozeznává od ornamentiky z jiné krajiny Cech. Zvláštnosti tyto chceme tuto právě vytknouti.

Lidový ornament blatský jest většinou původu rostlinného. Málo jen použito v něm tvarů geometrických a živočišných. Z tvarů měřických uvádíme tu: 1. klikatinu, 2. vlnovku, 3. kružnici a 4. závitnici.

Klikatinu a vlnovku lid vůbec jmenuje „klikou", nečině co do jména mezi těmi motivy rozdílu.*) Kružnici nazývají „kolem" anebo „k o 1 e č k e m", závitnici pak „točno u".

Klikatiny upotřebeno hlavně na okrajích ploch, čímž vytvořeny tvary trojúhelníkové, „zuby" zvané. Takovými ozdobovaly vyšívačky okraje náramků košil a rouch. V přímočarých ozdobách vůbec však obliby neměly. Mnohem více milovaly vyšívačky vlnovku, kteréž hojně použito ku tvaru lodyh, vinoucích se ozdob. Vlnité tyto ozdoby nazývá lid „metlám i".

Záliba tato v čarách vlnitých šla u některých vyšívaček tak daleko, že vlnitý tvar dávaly i takovým lodyhám, které by rozhodně měly býti přímé, v čemž jeví se patrný vliv rokoka.

Měrou ještě větší než vlnovky použito v ornamenticc blatské kružnice, a to ke konstruování tvarů růží a mřížek, „katrů" zvaných, jimiž výšivky blatské velmi hojně a bohatě jsou zdobeny.

Závitnic použito málo.

. Pokud se týká tvarů živočišných, tu pole výhradně opanoval kohout, jejž nalézáme na všech čelnějších druzích výšivek, na plenách a rouchách třeboňských, na koutnicích pak zvláště, kde ke kohoutku přidružila se i slepička. Na staré jedné koutnici z Řečička nalezli jsme též p á v a. Jiná zvířata nebo dokonce postavy lidské nebyly zobrazovány. To již zcela jiného rázu jsou mnohé výšivky ze sousedního okresu po-čáteckého, jako na př. svatební praporce, na kterých jsou zobrazeny celé skupiny svatebčanů, dále pak i koutnice, na nichž spatřiti lze selku a sedláka, orly rakouské, hojnost ptáků, ba i kostely.

O čelnějších tvarech ornamentálních původu r o s 11 i n n ó h o níže promluvíme.

Hlavní prvky ornamentální, z nichž ornament blatský vůbec se skládá a jichž ke komponování různých druhů ozdob bylo použito, jsou: 1. Srdéčko. 2. Květináč. 3. Trojlístek jetelový. 4. Jablíčko. 5. Jiřinka. 6. Páví oko. 7. Kohoutek. 8. Klas. 9. Rozmarýnka (metlička).


*) Podobně i hrnčíři soběslavští jmenují vlnovku »klikou«.

Předchozí   Následující