Předchozí 0065 Následující
str. 46

Gieriachov, málo známá slovenská vesnice v Tatrách.

Popsal Dr. Stanislav Eljasz-Radzikowski.*)

Obsah: Úvod. Všeobecný popis. Podrobnosti o Gieriacbově, domy, kostel katolický a evangelický. Lid, kroje, obyčeje. Řeč lidová, jména místní. Tradice. Dějiny, vykopaliska, hradiště, prvotní osada, podrobnosti o zakladateli a další dějiny osady, hranice v XVI. století. Název osady, podrobnosti jme'na Gierlach, sestavení názvů, upotřebovaných v literatuře.


Dr. Stanislav Eljasz-Radzikowski.

Na úpatí nejvyššího bodu Tater, Grierlachovského Štítu, leží starodávná vesnice Gieriachov. Ode dávna prahnul jsem poznati tu osadu, nejen ty skalné obry, nýbrž také lid, jenž ty slovanské Alpy obývá od pravěku. Tichá, od proudu turistického vzdálená, jen zřídka v popisech Tater vzpomínaná ves Gierfachov lákala mě ? sobě svým půvabem.

Na jih od Tater, v krajině nazývané Spisem, rozkládá se Gieriachov. Nejlépe se tam dostati ze známých lázní v Smokovci, při kterýchž nejbližší stanicí jest Poprad na železnici bo-humínsko-košickó, nebo Tatranská Lomnice, na železnici postranní. Ze Starého Smokovce jde se ? Novému, odtud

po silnici mezi lesem ku Štrbskému Plesu až do Polianky na Vesterovu.

Odtud třeba se pustiti polní cestou dolů, a za hodinu pěšky dojdeme

do Gieriachova.

U prostředku vsi teče potok Gierlachovská Voda, kteráž se výše skládá z dvou potoku, Stará Voda a Nová Voda a vpadá do Velické Vody, nedaleko města Velké.1) Veliká Voda jest přítok Popradu z Velické


*) Srv. stať: Slováci v Gerlachově na Spiži, Český Lid VI. str. 5S9—595. — Na našem vyobrazení díváme se na Gerlachov z jižní strany. V dálce bělají se Tatry čerstvým sněhem (je právě podzim). V prostřed nejvyšší Štít Ger-lachovský;se zapadlinou (Kotel), na pravo Polský Hřeben (sedlo), dále Staro-lesnický Štít a další vrcholky, zahalené mlhou a chmurami. V dědině v levo kostel starožitný s věží, skupiny domů, na pravo plyne Gerlachovská Voda, na kraji horal, „průvodce tatranský". (Viz str. 48.)
') Velká, přeměněná od Němců a Maďarů na Felka, v dávných německých popisech Volk, patřila až do r. 1772 ? Polsku.

Předchozí   Následující