Předchozí 0075 Následující
str. 56

l.o v é, plecháče, plechoče. Jak byly hrnce veliké, to sena tříhran-ném vuzku do pece vi d e lkám i dopravovaly a vytahovaly. Latky (na mléko) totiž smetaníky podlouhlé s dvěma uchama, pak nižší nahoře širší a dolů užší s otvorem, ucpaným korkem, a pak ještě jiné bez dírky na kapalku a srvátku sušívají se u podsínky. Šporhert obklopen jest krańcem, rámem; palivo nakládá se d v e r e ? ? ?, pod nimiž jsou ještě druhé ukrývající popelník. Na zemi stojí k a s 11 í k na uhlí s lopatkou, had, h o k na vytahování rozpálených cihliček, želízek (?.) upotřebovaných na biglování. Místo pecáku jest u šporhertu p an v e zakrytá deklem a opatřená pípou. Kromě zberu, lošofu, hrotu, tafle neschází v kuchyni díža, v níž jest kvas, aby mouka nejprv kysala, pak rušala, zdvihla. Mouka se přesívá moučným sítkem. Kvas se mísí kopisti, slamnan é deklo jej ukrývá. Těsto hospodyně vybírá dřevěným talířem a vyvaluje na pečenky na bajtě neb neckách, a pak ukládá do si amine k, slamionek (?.).

Pec vypalují šajtovým dřevem, jež videlkami se nakládá. Dřevo se nechá přehorat, pak se rozehrání, aby pec se vylez e la. Když jest vylezená, hřeblem se vy c h ráni, pometlem vymete. Dřevu potřebnému ? vytopení pece praví podpala; připala přikládá se do pece, když jest chléb již vsazený.

V almárce, polici stravní (I.) zříti náčiní jako kastrol, kastrol ek, brutfany (pekáče) na pečínky, brutfaňky, burtfaně železné i kamenné na jiné vařivo; též baby, babofky na buchty, ryndlíky, přikrývky (puklice), solnici se sólovou ležkou, klu packu či paličku, kyjanku (T.) na tlučení masa, ceďák na škrubek, dršláky, duršlogy (cedítka) (T.) plechové a dřevěné, války, nože, nožičky na strouhání okurku a zelí; cezák, cez ok, škrobák na kobzole, plech oč na dojení, stružok na t řití (stru-hálko), moždíř s tlučkem, kafejový mlýnek, čtvrtky na mouku, cukrbikslu, necky na halečky, maslané talíře rozličně vyřezávané, truhelku na koření akvaretku na měření másla. Kvaretky robí se z lipového dřeva a na dně se ozdobně vyřezávají.

Bez vážky se hospodyně neobejde ani bez masnice. Vařešník, lyžešník, lezní k, lyžník, koš nalešky visívá na stěně a v útrobách svých chová kromě vidliček zubatých a malých též nože dlouhé, krátké, čemple, žabířské (kudly valašské), křiv oky (?.); dále slamovou ležku děrkovanou, smetánkovou, šepleflu ? nabírání polévky, ležky na jídlo a kafejové, šprudlák, svrdlačky, varechy, varešky plaskaté, malé i veliké, též forleflu na učer-p á n í smetany.

Ohlédneme-li se ještě pozorněji po kuchyni, najdeme tam sekáč na sekání kobzolí (brambory), vyřezávanou stupku s železným tlukem na tlučení máku, áklenku či chytače na mouchy, psí hrnek, plechy na koláče, konevky na mléko, ? ropa č, kropiak (T.) na kropení prádla, židlík, žerdku na sušení prádla a žerna na mletí.


Předchozí   Následující