Předchozí 0113 Následující
str. 86

kozlu vyhnul, že chce teď složit selské mravy a býti oudem university. Tedy mu to na velikou prosbu udělali se šetrnou ceremonií a dali mu o tom attest.*) Kflěz .na kozle,, strkaný a tahaný od studentů, bylo asi divné divadlo! ? beánii scházelo se z českých měst, z Prahy a z venkova žáků drobných i větších ročně na sta. Eoku 1581 až i 671;**) v tom čísle bylo pražských scholárů z prvních škol latinských 315; ostatní byli venkovští. V letech 1560—1580 z pražských gymnasií farních nejčastěji vysílala beány do university škola týnská, jilská, havelská, štěpánská, jindřišská. Po nich pěknými počty zastoupeny jsou školy: michalská, mikulášská (staroměstská, méně malostranská), petrská, martinská, ha-štalská, zderazská, vojtěšská, nejméně podskalská. Tím jest také vyjádřen ráz těch škol: které posílaly často, byly lepší, vyšší, měly lepšího rektora, jenž se snažil, aby mistrům v universí ukázal, kterak pro ně, pro vysokou školu, umí vychovávati.

Z venkovských škol nejčastěji v knihách psána s beány lounská — ta by byla tedy nejlepší — po ní počtem beánským vynikají stejně českobrodská (což překvapuje!) a nymburská; po nich slánská, kutnohorská (u Vysokého kostela), žatecká; po nich na stejném stupni co do počtu beánů jsou berounská, chrudimská, roudnická, turnovská a kouřimská. Každá z těchto pěti vyslala v oněch letech aspoň sedmkrát své beány do Prahy, kdežto ony nejprvnější (lounská) učinily tak desetkrát, pražské až i šestnáctkrát. Menší řádkou zastoupeny jsou dále školy: litoměřická, kolínská a táborská; po nich ještě menší: královéhradecká, čáslavská, barborská (v Hoře), rakovnická, velvarská, kteréž poslaly beány pětkrát. Čtyřikrát pochlubily se studenty svými v Pražské akademii školy: mělnická a žlutická; ve 20 letech jen třikrát ozvala se škola mladoboleslavská a poděbradská; dvakrát vyslala beány do Prahy škola jičínská, příbramská, rokycanská, sedlěanská, sušická a plzeňská. Ale při plzeňské škole nemůže se z beánie usuzovati o zdatnosti její. Při plzeňské škole jest to vůbec div, že také dvakrát vyslala do Prahy; vždyť byla katoličkou, a universí Pražská protestantskou.

Jen jedinkrát zapsáno o beánech ze školy brandýské, benešovské, bystrické, budyňské, bydžovské, dubské, jaroměřské, jihlavské (dost divno!), dvorské, kralovické, litomyšlské, písecké (!), pardubické, pacovské, ústecké, stříbrské, volyňské, vodňanské, což by mohly býti na onen čas nejnižší partikulární školy; horší na všecken způsob byly ony, které za 20 let nevyslaly do Prahy beány ani jednou.

Podotýkáme, že ovšem vysílati beány jest o zdatnosti či mdlobě školy kriterion velmi relativné a může selhati; zdar školy závisel na všelikterakých jiných okolnostech a při školách tehdejších nic nebylo stálého; letos byla škola výborná; za rok odešel správce, a škola nebyla skoro žádná.


*) Archiv Zemsk. Oeconom. č. 15. 296. **) Lib. decanor. I. 2. 394.

Předchozí   Následující