Předchozí 0121 Následující
str. 94

Vezme-li šestinedělka černý punt (živůtek) na sebe, bude dítě bázlivé. .— Tak by jiná bar.va jinou povahu ustanoviti musela. Červeny punt dělal by srdnaté vojáky aneb řezníky. Vychování, vyučování a příklady účinkují na mysl lidskou, ne pak černý punt.

Když šestinedělka do kostela jde, může pozorovati, obdaří li ji Bůh synáčkem neb dceruškou. Potká-li nejprv osobu mužskou, bude míti syna; potká-li ženskou, bude míti dceru. — Zkušenost vyvrací to důmění.

Žena těhotná, když je kmotrou, nemá na rukou držeti, sic buď to, neb její dítě brzy umře. — Toho zkušenost opět popírá. Těhotné ženy chovají.cizí děti, které neumírají, proč by je při křtu na ruce vzíti nesměly?

Těhotná žena nemá pod voji projíti, sic by přes čas choditi musela. — Sehnutí pod voj mohlo by jí uškoditi, jako každé jiné náhlé sehnutí, ale voj nemá k tomu žádné moci.

Když dvě ženy, které kojí, najednou pijí, upije jedna druhé mléko. To důmění patří ? onomu, když dvě osoby zároveň píti počnou, a stejně přestanou, že jeden druhému barvu vypije. —¦ Může býti, když chlastají, až se jim duch zatají.

Dítě nesmí dřív píti, dokud není pokřtěno. — Tu jest přirozená příčina, protože první mléko zdravé není. Dítě nesmí'se odstaviti, když se ? setí vorá, nýbrž když pole v létě zelené, aneb v zimě sněhem přikryté jest. — Tak tedy nesmí se na to hleděti, když matka nemocná, aneb jiné příčiny tomu chtějí, aby sedíte odstavilo? Jak ? tomu přichází sníh a zelené' pole?

Přes kolíbku, v které dítě leží, nesmí se nic podávati, sic by doslalo svírání srdce. — I ovšem, kdyby se na ně tíž pustila a ležeti nechala.

Přinesou-li ? tobě dítě ponejprv, daruj mu 3, 6 neb 9 řehtavých vajíček, přiraz mu je třikrát ? ústům a zpívej: Až bude kuřátko utíkati, počneš ty spolu s ním štěbetati. — To je lež, ve vejceti není žádné kuře, nikdy nebude titikati, tak by také dítě nikdy nemluvilo.

Před sedmým rokem nestříhej dítěti vlasy, sic mu spolu rozum vystříháš. .— Který je ve vlasech!

•V šestinedělích nemá se dítě do pláště bráti, sic by bylo těžko-myslné a truchlivé. ¦— Prvé ale děti se jinač nechovaly, než v pláštích. Truchlily a byly těžkomyslné, když je neštěstí potkalo, a tak až podnes.

Nově narozené dítě nemá se nejprv na levou stranu klásti, sic by bylo levákem. — Když tomu přivykne!

Chlapec narozený, když krasopaní dennici jest, dostane mnohem mladší manželku, než je sám; je-H ale zvířednicí, dostane starší. U děvčete je to naopak. —~ Tak tedy planety ustanovují ženichy a nevěsty.

Vidí-li se při měsíci králomoc neb krasopaní, ukazuje to Štěstí při narození dítěte; je-li tu ale hladolet a smrtonoš, znamenají neštěstí. — Ne.Bůh, ale jeho tvorové rozdávají dary!

: ... Sedmý, syn je šťastný. — Snad v lékařství, má-li k tomu potřebné umění.


Předchozí   Následující