Předchozí 0141 Následující
str. 114

(dlouhého biče na krátké násadce) „hrkavicu". To byla okutá krátká bulka, na ní 3—4 grúžky. Jak zahrkal, to už dobytek se bál víc než kocara. Kór bejk, ten se enom tej hrkavice bál. — Sv. Vendelín je patrón jejich. Na Sčepána po dědině trúbili. (Pokračování.)

Paběrky z archivů domácích i cizích.

@P@1. Stávka uhlířů v Cechách r. 1513. Z archivu Musea král českého sděluje Vácslav Schulz.

1. Stávka uhlířů v Cechách r. 1513. Z archivu Musea král českého sděluje @A@Vácslav Schulz.

Stávky v pánvích uhelných udržují již po mnoho let v rozčilení kruhy, jichž se týče. Horníci domáhají se zlepšení postavení svého, rna-jetníci dolů však nemívají chuti požadavkům jejich vyhověti. A nemívali uhlíři na růžích ustláno, ani když ještě pálívali uhlí v milířích. Doklad toho psaní níže položené z r. 1513.

Kováři okolní patrně ve společné poradě usnesli se, že uhlířům z Uhelné Příbramě posavadní ceny za uhlí platiti nebudou, a žádali společně za slevu. Uhlíři v Příbrami spojili se též, hanykéři a starší městečka ujali se tovaryšů a oznámili do Kouřimě rozhodnutí své, že tovaryšům placeno musí býti na dále tak, jak od starodávna zvykem ustáleno. Odpověď odtud nezněla zajisté příznivě. Neboť uhlíři příbramští listem svým dne 13. července 1513 městské radě v Kouřimi zaslaným prohlašují ve-vší formě nejostřejší stávku. Zamezí nejen veškerý dovoz uhlí do města, ale pohrozili, kdyby někdo proti výsadám jejich sám uhlí dělati chtěl, že tomu násilím zabráněno bude. Zajímavý tento list, který z celého delšího zajisté jednání samojediný až na naše časy se zachoval, zní takto :

„Službu svú vzkazujem Vaší Milosti. Pane purgmistře a páni starší, přáteli naši milí! Zdravie i všeho dobrého Vašim Milostem rádi bychom přáli jakožto přátelóm svým milým! Divíme se tomu, že ste Vaše Milost nás sobě málo povážili a odpovědi ste nám žádné přátelské nedali ani tovařišuom našim. I znajíce to, že z příčiny té uhle právem svým stavit sme rozkázali ? ? městu vašemu vésti nedáme, dokud tovařišuom našim placeno nebude jako od stara-dávna. Ač sme nic všetečně nechceli učiniti, prvé sme vám to oznámili psaním svým a ještě oznamujem.

A dále znesli tovariši na nás, že byste pověděli aneb někteří z vašich, že byste sami chcěli dělati uhle. Nemáte k tomu práva! Pakli kdo bude [dělati], kážem mu spáliti a rozkopati, aťby oni nechajiec uhléřstvie a hleděli kovářstvie a tovařišuom platili jako od staradávna. Odpovědi vždy žádáme od Vaší Milosti. Datum


Předchozí   Následující