Předchozí 0153 Následující
str. 126

sbírají léčivé byliny, vaří lektvary, dělají masti a pod. Zhusta neléčí jen lidi, ale i dobytek, dovedou také zloděje vypátrati a přimraziti, mračna a bouři zaháněti atd. Mívají často různé knihy, zejména psané, které se dědí z pokolení na pokolení a obsahují léčebné recepty, které při studiu medicíny lidové rovněž jsou důležité. Nesmíme ovšem zapomínati, že skorém každá hospodyně má jakési „odborné" vědomosti, a že můžeme se hojné kořisti nadíti nejen u lidových lékařů, ale i mezi lidem samým, poněvadž není snad člověka, zvláště na venku, který by neměl v tomto oboru aspoň nějakých zkušeností, který by se nepletl lidovým lékařům do řemesla.

Hlavní podmínkou při vyptávání ovšem bude, získati si důvěru u toho, od něhož chceme se něčeho dověděti. Jsou také lidé, kteří bez zdráhání veškeré své tajnosti před námi vyklopí, zejména nadějí-li se nějaké odměny. Vyptávání dějž se soustavně. Jen tak nabudeme jasného důrazu o té které nemoci a jejím léčení, jen tak nabudou zápisky naše žádoucí přehlednosti. Hleďme při každém zvyku zachytiti psychologickou jeho stránku. Každý záznam takto získaný musí býti věrný.*) Zaznamenejme též hned při něm kdo (krátká charakteristika tu nutná: jméno, stáří, zaměstnání, kde byl, umí-li čísti a psáti a pod.) a k d e jej s námi sdělil, kdy, od koho a kde se tomu přiučil. Kromě toho rozumí se i jméno sběratelovo. Při zapisování šetřme úzkostlivě dialektologických zvláštností mluvy.

Poněvadž by daleko vedlo, kdybychom tu chtěli specialisovati jednotlivé otázky, vytknu jen směr a hlavní odstavce :

I. Pojem nemoci, názvosloví, prophylaxis. Jak si představoval lid nemoci (personifikoval je? a pod.), Jaký je původ nemocí? Proč jsou nemoci? ZjisĚte určitou nemoc a vyptejte se na její synonyma a nemoci příbuzné. Dále sem spadají přísloví a úsloví nemocí, zdraví a těla lidského se týkající, a konečně prophylaxis (prostředky pro uvarování nemoci, na př. známé polykání kočiček na květnou neděli a pod.).

II. Příčiny chorob, aetiologie. Jaký jest původ nemocí? (na př. uhranutí, „posílání" nemocí na někoho ze msty a j.). Vznik nemoci, výklad jeho (nákaza, trest Boží atd.).

III. Příznaky nemocí, symptomatologie a diagnosa. Jak se pozná, že je někdo nemocen? Jak provádějí diagnosu té které nemoci?

IV. Pathologie a prognosa. Podrobné otázky jsou tu na snadě. Zná lid napřed průběh nemoci, ví něco o jejím podkladu, jak si vykládá různé změny nemocí povstalé? Předpovídání smrti. Jaké jsou podmínky, má-li se nemoci))' uzdraviti?

.V. Therapie, rušné meťhody léčebné. Jak se léčí (léčilo)? Sem čítáme též z mnohé stránky zajímavé formule léčebné (zaříkadla).

VI. Prostředky léčebné i čarovné, farmakologie lidová. Jaký by byl asi seznam všech léků lidových z říše živočišné, rostlinné i nerostné.


*) Srv. V. Tille, O našich lidových povídkách. Věstník NVČ. roč. I. str. 131.

Předchozí   Následující