Předchozí 0169 Následující
str. 142

Co jest to? Nemá krev ani maso a nese krev i maso, jest silnější než lev a umí takovou cestou choditi, kterou nemůže žádný šlakovati. — Loď na vodě.

Co jest třikrát nic? Na vodách hrách mlátit, na stropě (na půdě) ryby chytat a v povětří peří drát.

Kdo je ve mlýně nejstarší? Smeták, protože má nejdelší vousy. — Jakých má strakatá kráva chlupu nejvíce? Špičatých. — Čím o svatbě nevěsta nejvíce voní? Nosem, jako druzí hosté. — Co jest to? 20 pěkných, 50 moudrých, 80 sprostých. Odpověď: 20 let mladosti, 50 let dospělosti, 80 let starosti.

Proč v Dlouhé Třebové školu stavěli? Protože nemohli Dlouhou Třebovou postaviti do školy. (Jinde to bývá kostel, zde kostela nemají i.

Kdo svou matku motykou do břicha kopal? Adam zemi, když chleba si dobýval. — Co dělá kříž u kostela neb u cesty? Příčka, nebo kdyby té nebylo, stál by tam pouhý sloup. — Co zpívají literáti po Kyrie eleison? Kriste eleison. — Jak dlouho nosí kůň podkovu? Jen co nohu zdvihne, nebo jak dá nohu na zem, nese podkova koně. —- Kolik musí býti podkováků do podkovy, když jest kůň dobře okován? Žádný. — Proč kohout oči mhouří, když "kokrhá V Aby slepice neřekly, že to, co zpívá, má napsáno.

Zač panské koně tak spěšně tahají? Za obrok, neboť jiného nedostanou. — Co bylo dříve, brada (vousy) nebo žid ? Brada, neboť Bůh dříve všecko stvořil, i kozla, než člověka. — Pan farář jest tak dobrotivý, že by každého za živa do nebe donesl a přece v kostele sklamá (skla má). Kdyby tam neměl skla, byla by tam tma. — Šel bratr se sestrou a muž se ženou, koupili si 3 vejce a měl každý jedno. Byli sestra, její bratr a muž. — Po čem se nejlíp kořalka pije? Po jazyku. — Kudy se od nás nejtrefněji do Litomyšle jde? Dveřmi. — Dřevěná máma, železný táta, slaměné dětí. Řezačka, kosíř a řezanka. — Po kterém svatém se huba zavře? Když se řekne Abraham. — Kteří svatí měli nejvíce zubů? Sv. Josef a s v. Matěj; tento na pile, onen na sekeře. — Proč se žádný mlynář do nebe nedostane? Protože tam chleba nepotřebují.

Kde byl Pán Bůh, když nebyl ani na nebi, ani na zemi ? Seděl v březině, dělal metly na člověka, který se na takové zbytečnosti ptá.

Co se dělá se starými měsíci, an vždy nový a nový měsíc nastává. O, ty hloupý bloude! Ěežou se z nich hvězdičky.

Jedno běží, druhé leží a třetí se klátí. Voda, kámen, strom. — Táta se rodí a syn běhá po střeše. Dým a oheň. — Proč se zajíc ohlíží, když za ním pes běží? Protože nemá vzadu oči.

Dal pán pánu, co sám neměl. Sv. Jan Kř. dal křest Pánu Ježíši. —¦ Po čem obilí nejvíce roste ? Po květu. — Proč mlynáři nosí bílé kobouky ? Aby si je ve mlýně nezaprášili.

Co nemůže člověk říci ? Že umřel. — Proč zloděj visí na šibenici ? Protože má krátký provaz; kdyby měl dlouhý, chodil by kolem šibenice. — Kdo asi spíše (dříve) nohu zláme, ten-li, co se stolu spadne, nebo ten, jenž s věže? To, co se stolu spadne, neboť jest dříve dole.


Předchozí   Následující