Předchozí 0192 Následující
str. 165

vybírati ze vší obce a na zámek donášeti a přinášeti časy uloženými. TéŽ také lidi souditi a od nich spravedlivě činiti každému." — Na ty povinnosti skládána rychtářem následující přísaha:

„Slibuji, že v tomto ouřadě rychtářském, od jeho Milosti pána na mne uloženém, všelikou upřímnost a poslušenství zachovati chci. Předkem cti a chvály Boží rozmnožení i obecného dobrého hledati, ortele, vejnosy, vejpovědi, mezi lidmi spravedlivě činiti a při tom ouřadu to tak opatrovati, aby sirotkům, vdovám, chudému, bohatému, domácímu i přespolnímu spravedlivě se dalo. A toho jinač neučiním pro přízeň i nepřízeň, pro strach i bázeň, pro dary i nedary., ani pro žádnou vymyšlenou věc! Toho mi dopomáhej Pán Bůh všemohoucí, který jest na věky požehnaný." —-

Za práci svou byl rychtář osvobozen všech robot a měl i malý příjem ze soudnictví svého a obyčejně krčmu, dědičný rychtář k tomu ještě svobodný lán, i více, a ještě všelicos. Dědiční rychtáři byli na Li-tomyšlsku: v Litrbaších, Chmelíku, Karli, Květné, Pohoře, Třemošné, Stříteži, Širokém dole, Osiku, Morašicích, Seči, Hrušové, Cerekvici, Zálši, Němčících, Semaníně, Jansdorfě, Abtsdorfě, Jetřichové vsi, Kecndorfě a v Mikulči. Lidi v Zahájí, na Českém a Německém předměstí, na Lánech, Zahradí a v Benátkách řídil městský rychtář litomyšlský.

Rychtář volený byl ve Střenici, Poříčí (se Zrnětínem), Horním Ou-jezdě, Dolním Oujezdě, Bučině, Javorníku, Tržku, Nedošíně, Komicích, ve Velkých Sedlištích, Bohňovicích, Svine, Kozlově, Pazuše, Strakově, Kamenné Horce (Hermersdorf), Lačnově a v Tisové.

Dle starších hamfeštů měl dědičný rychtář v Litrbaších 22 prutů pole beze vší povinnosti. Chmelický 3 pruty pole, krčmu svobodnou, pekaře, kováře, ševče a třetí díl vín. Květenský měl lán pole a 2 lány ouroční, z nichž mu platili 6 korců ovsa a 6 kuřat z lánu a každý ou-ročník robotoval jedenáctý den. Krčmu měl svobodnou a třetí díl vín. Pohorský měl rychtu (grunt) a 7 kop 18 grošů českých od poddaných jemu lidí, které mu platili roku 1455: Oldřich, Kuba, Vraz, Nykl, Šurda, Petr, Vach, Anka vdova a Ambrož mlynář. To byli jeho lidé. Rychtář osecký měl role se sídlem, kus háje, 33 grošů čes. platu z luk a šenk svobodný. Vypravoval na vojnu pánu ku pomoci kopinníka se zbrojí a koněm. Morašický rychtář měl dvůr, 4 lány pole a les. Vypravoval pacholka s kuší do pole. Hrušovský rychtář měl půl lánu svobodného a krčmu svobodnou, třetí peníz vín, od obce o velikonocích 2 kúry, lov ve všecky středy a pátky. ? lovu měl dva chrty, krahujce a tenata troje. Též dva zahradníci byli jeho. Gerekvický rychtář měl 83/i prutů role, krčmu a třetí peníz vín. Zálešský měl 2 pruty role mimo grunt, za to-však musil hlídati rybníky zálešský velký a lačnovský.

Jansdorfský rychtář měl 8 prutů role svobodné a ouroku 3 kopy čes. grošů, půl osma korce ovsa hájového, půl osma kuřete, kováře, který mu 13 grošů platil a koně rychtáři kovati a železa plužná rychtářovým železem ostřiti měl, krčmárku, která mu každou neděli oběd strojiti ? ? obědu piva dáti musila, pekaře, který 13 grošů čes. dával a v neděli za peníz chleba posílati musil, a ševče, který 13 grošů platil Lov/


Předchozí   Následující